- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

O čemu su razgovarali Bajden i Zelenski

© AP Photo / Evan VucciPredsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden tokom sastanka u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i tom prilikom izrazio zabrinutost Vašingtona i evropskih država zbog „aktivnosti Rusije“, saopštila je Bela kuća.
„Predsednik Bajden izrazio je duboku zabrinutost SAD i evropskih saveznika zbog agresivnog ponašanja Rusije prema Ukrajini i jasno stavio do znanja da će Amerika i njeni saveznici odlučno odgovoriti ekonomskim i drugim merama u slučaju daljeg vojnog mešanja“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, Bajden je tokom razgovora potvrdio nepokolebljivu privrženost Amerike suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Ukrajine.
„Lideri su pozvali Rusiju da smanji napetost i složili se da je diplomatija najbolji način da se dođe do napretka u pronalaženju rešenja za konflikt“ , poručili su iz Bele kuće.
Bajden je obavestio Zelenskog o razgovoru koji je imao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom kojeg se založio za deeskalaciju i diplomatiju.
U Kijevu su saopštili da je razgovor Bajden-Zelenski bio produktivan i da se ticao pitanja bezbednosti u energetskoj i vojnoj sferi.
Na pitanje jednog opozicionog poslanika da li je tema razgovora bila i određena autonomija za Donbas, o čemu su juče pisali američki mediji, zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Andrej Sibiga je rekao:
„Ukrajinska strana je izložila svoje viđenje i konkretne korake u vezi sa primenom Minskih sporazuma. U okviru toga i to je razmotreno.“
Zelenski je Bajdenu preneo i da je spreman za direktan susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Prema rečima Sibige, SAD i zapadni partneri podržavaju tu inicijativu ukrajinskog predsednika.
Zelenski i Bajden su razgovarali u vreme incidenta u Kerčkog moreuzu.
Podsetimo, komandni brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice je juče ujutro isplovio iz luke Mariupolj i krenuo u pravcu Kerčkog moreuza. Ukrajinska strana nije podnela zahtev za prolazak kanalom Kerč-Jenikalski, u skladu sa obaveznim propisima morske luke Kerč, saopštio je ruski FSB.
Na zahteve ruskih graničara nisu odgovarali, a na kraju se brod okrenuo nazad.
Ukrajinska fregata Hetman Sagajdačni - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
RUSIJA
„Provokacija“: Ukrajinski vojni brod koji je plovio ka Kerčkom moreuzu vraća se nazad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala