- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o zahtevu za bezbednosne garancije NATO: Pogodili smo u nerv

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar "Moskva siti"
Pogled na zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije i poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je predlogom o pisanim garancijama bezbednosti „pogodio nerv“ kada je reč o situaciji u evroatlantskom regionu, ocenio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov. On kaže i da bi bilo naivno očekivati da Rusija u skorije vreme dobije te garancije od Zapada.
„Naivno bi bilo očekivati da ćemo garancije dobiti uskoro, onako kako je to formulisano“, rekao je Rjabkov tokom brifinga u MIA „Rusija sevodnja“.
Dodao je da ako Amerika odbije te garancije posledica će biti - pogoršanje situacije.
„Treba imati u vidu da ako oponenti na toj strani, pre svega SAD, ali i druge zemlje-saveznice, tzv. istomišljenici Amerike, odbiju to, pokušaju da to pitanje blokiraju, to će neizbežno za posledicu imati pogoršanje situacije u oblasti njihove bezbednosti“, rekao je ruski zvaničnik.
Ako ne postignemo dogovor približićemo se ozbiljnoj konfrontaciji, istakao je Rjabkov.
O tim garancijama, dodao je, moglo bi da se diskutuje u okviru dijaloga Rusije i Amerike o strateškoj stabilnosti.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.
Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije: dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.
Ruski predsednik je nedavno govorio i o „crvenim linijama“ za Rusiju i u tom kontekstu naveo je, između ostalog, povećano prisustvo NATO-a u Ukrajini, ali i potencijalni ulazak te bivše sovjetske republike u sastav Alijanse.
U međuvremenu, Putin je razgovarao sa američkim liderom Džozefom Bajdenom, a prema rečima njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, predsednik tokom razgovora nije napravio nikakve ustupke ruskom lideru po pitanju mogućnosti širenja NATO-a ili smanjenja prisustva američkih trupa u Evropi.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
RUSIJA
Upozorenje Rusije: Ako se ovako nastavi, postoji rizik da se ponovi Kubanska raketna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala