- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija: Uz podgorički Saborni hram gradićemo crkveni dom, a ne hotele

© Sputnik / Nebojša PopovićHram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u vreme uskršnje liturgije
Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u vreme uskršnje liturgije - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je će uz Saborni hram u Podgorici graditi crkveni dom, a ne hotele sa četiri ili pet zvezdica.
Saopštenje je usledilo kao reagovanje povodom pisanja medija o navodnom zahtevu Mitropolije za saglasnost za idejno rešenje za građenje „hotela, turističkog naselja sa četiri ili pet zvezdica i turističkog rizorta, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka“.
„S obzirom da su u zahtevu koji je objavljen jasno naznačene katastarske parcele na kojima se planira gradnja, mediji su lako mogli da utvrde da se radi o prostoru oko Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Nije nikakva tajna da Mitropolija, još od osvećenja tog hrama 2013. godine, planira pored njega izgradnju crkvenog doma sa odgovarajućim sadržajima“, navodi Mitropolija crnogorsko-primorska.
Istina je da je Mitropolija u tu svrhu podnela zahtev za saglasnost za idejno rešenje arhitektonskog projekta na obrascu propisanom od strane nadležnog ministarstva, kaže se u saopštenju i dodaje da u to može svako da se uveri na sajtu Vlade Crne Gore.
Na tom obrascu su podeljene nadležnosti glavnog državnog, odnosno glavnog gradskog arhitekte, zavisno od veličine objekta i njihove namene i tekst obrasca nije u nadležnosti Mitropolije nego nadležnih organa.
„Svako ko gradi veliki objekat, u kakvu god svrhu da će da ga koristi, morao bi da zaokruži isti onaj izbor u kome se pominju hoteli i turistička naselja“, obrazložila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala