- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Bes među članicama NATO zbog Bajdenove namere za dijalog s Rusijom

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Istočnoevropske zemlje kritikovale su predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena o pokretanju dijaloga Rusije i NATO povodom situacije u Ukrajini, piše američka agencija „Blumberg“.
U članku u kojem se poziva na neimenovanog diplomatu, agencija navodi da je stav Vašingtona po tom pitanju „razbesneo vladu jedne od tih država“.
„Zahtevaju da se hitno razjasni šta to planira predsednik Bajden“, naveo je izvor.
Kako se ističe, „istočno krilo NATO“ zabrinuto je zbog mogućih ustupaka Rusiji sa aspekta političkih garancija i ograničenja delovanja Alijanse.
Predsednik Amerike je, inače, razgovarao sa liderima „Bukureštanske devetorke“, odnosno grupe država koje čine istočno krilo NATO, o ukrajinskoj krizi.
Razgovor je obavljen nakon video-konferencije Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina i telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Trajao je oko 40 minuta, a detalji nisu objavljeni. Američka administracija ranije je saopštila da američki predsednik namerava da informiše partnere o razgovoru s Putinom, da čuje njihovo mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i da istakne privrženost SAD transatlantskoj solidarnosti.

O pitanjima koja brinu Rusiju kroz dijalog u već postojećim formatima

Istovremeno, u Beloj kući su istakli da su SAD spremne da diskutuju sa Rusijom o svim pitanjima koja izazivaju njenu zabrinutost i predlažu da se za to koriste postojeće platforme – Savet Rusija-NATO, OEBS, a aktivno se razmatraju i mogući pregovori sa partnerima u samoj Alijansi.
„Poziv ostaje na snazi i nastavljamo da tražimo način za dalju diplomatsku saradnju po čitavom nizu pitanja“, poručuju iz Vašingtona.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da je Alijansa, odsustvom želje da se zajednički traže putevi za deeskalaciju, faktički sahranila Savet Rusija-NATO.
U takvim uslovima raditi na izazovima i opasnostima po regionalnu bezbednost je i nemoguće a i nema smisla. Alijansa je sama odustala od bilo kakve praktične saradnje sa Rusijom i od kontakata na vojnom nivou, istakla je ona.
Podsetimo, predstavnici NATO-a su u oktobru oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije i naložili Rusiji da prepolovi broj članova stalne misije sa 20 na 10. Nakon toga je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva od 1. novembra obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika. Pored toga, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
RUSIJA
Premijer Letonije: EU i NATO treba da signaliziraju Moskvi o posledicama u slučaju eskalacije
Letonski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
Poljska pozvala NATO da poveća vojno prisustvo na istoku Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala