- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Bilo koja provokacija u Kerčkom moreuzu može imati ozbiljne posledice

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaGalebovi u Kerčkom moreuzu
Galebovi u Kerčkom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Incident sa ukrajinskim brodom u Kerčkom moreuzu još jednom pokazuje potencijalnu štetu i opasnost od takvih provokacija. Svaka, pa i beznačajna provokacija, može imati ozbiljne posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je podsetio da je to ono na šta je nekoliko puta upozorio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Zaharova o incidentu: Mislim da su svi odavno sve shvatili

Aktivnosti ukrajinskog broda je komentarisala i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je rekla da one predstavljaju provokaciju.
„Mislim da su svi odavno sve shvatili na osnovu izjava ruskih bezbednosnih službi. Mislim da je očigledno da je to još jedna provokacija. To nije jedna, jedina, ona nije individualna, to je kompleks provokacija koje se sprovode oko naših granica. Da, to je još jedna provokacija na moru“, rekla je Zaharova televiziji „Prvi kanal“.
Za šefa ruske delegacije za pitanja vojne bezbednosti u Beču Konstantina Gavrilova ove provokacije predstavljaju ozbiljno komplikovanje situaciju u Azovskom moru.
On je naveo da je trenutni redosled prolaska brodova kroz Kerč-Jenikalski kanal efikasan i omogućava prolazak velikog broja brodova. Kako bi brod prošao kroz kanal šalju se najave, brod se pregleda oko 40-45 minuta. To je procedura koja važi za sve brodove, pa i za ruske i ukrajinske.

„Nažalost, pored jučerašnje provokacije Ukrajina je i ranije imala pokušaje da potkopa postojeći režim, koji smanjuju kapacitet kanala i prouzrokuje ekonomsku štetu prevoznicima. To ne donosi nikakve političke dividende, već samo komplikuje ionako već tešku situaciju u regionu“, rekao je Gavrilov.

Ranije je FSB Rusije saopštila da je komandni brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice plovio ka Kerčkom moreuzu u Azovskom moru i nije odgovorio na zahteve da promeni kurs. Kasnije se okrenuo nazad. U FSB su ovaj incident nazvali provokacijom i naveli da su akcije posade ugrozile bezbednost plovidbe.
Razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog se poklopio sa vremenom kada je ukrajinski vojni brod pokušao da uđe u Kerčki moreuz. Brod „Donbas“ se okrenuo u tom trenutku kada je bilo jasno da su pregovori završeni.
To nije prvi incident sa ukrajinskim mornarima u Kerčkom moreuzu. Podsetimo, u novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.
Brod ukrajinske ratne mornarice U500 Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
RUSIJA
General o glavnim pretnjama Rusiji: Jačanje NATO-a i konflikt u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala