- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

General o glavnim pretnjama Rusiji: Jačanje NATO-a i konflikt u Ukrajini

CC0 / Wikipedia/George Chernilevsky / Brod ukrajinske ratne mornarice U500 "Donbas"
Brod ukrajinske ratne mornarice U500 Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Jačanje NATO potencijala pored granica sa Rusijom i mogućnost eskalacije sukoba u Donbasu predstavljaju glavnu pretnju bezbednosti na jugu zemlje, izjavio je komandant Južnog vojnog okruga Rusije, general Aleksandar Dvornikov.

„Pretnje vojnoj bezbednosti u zoni odgovornosti okruga ostaju jačanje NATO potencijala pored granica Rusije, sukobi u Siriji, moguća eskalacija oružanih konflikta u Ukrajini i Zakavkazju“, rekao je on u intervjuu listu „Krasna zvezda“.

General je naveo da su zbog toga glavni napori fokusirani na održavanje borbene i mobilizacijske gotovosti vojske Južnog vojnog okruga na onom nivou koji će garantovati pouzdanu zaštitu državnih interesa i bezbednost regiona.
Dvornik je dodao da je borbeni potencijal okruga i ranije bio impozantan, a sada je značajno porastao zahvaljujući i činjenici da udeo najnovijih i modernizovanih vidova naoružanja i tehnike čini 71 odsto.
Ranije je FSB Rusije saopštila da je komandni brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice plovio ka Kerčkom moreuzu u Azovskom moru i nije odgovorio na zahteve da promeni kurs. Kasnije se okrenuo nazad. U FSB su ovaj incident nazvali provokacijom i naveli da su akcije posade ugrozile bezbednost plovidbe.
Razgovor predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog se poklopio sa vremenom kada je ukrajinski vojni brod pokušao da uđe u Kerčki moreuz. Brod „Donbas“ se okrenuo u tom trenutku kada je bilo jasno da su pregovori završeni.
To nije prvi incident sa ukrajinskim mornarima u Kerčkom moreuzu. Podsetimo, u novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.
Brod ukrajinske ratne mornarice za vreme vojnih vežbi na Azovskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2019
Sirene za uzbunu, brodovi-uljezi i paljba: Šta to radi Ukrajina u Azovskom moru?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala