- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Nagrada za tri godine pakla, hvala Bogu“: Ovo je heroj o kojem priča cela Rusija

© Sputnik / Aleksandr Stupnikov / Uđi u bazu fotografijaRuski golman Aleksandar Selihov posle meča Legija – Spartak
Ruski golman Aleksandar Selihov posle meča Legija – Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
Pratite nas
Ruski golman Aleksandar Selihov preko noći je postao heroj nacije i moskovskog Spartaka, posle odbranjenog penala varšavskoj Legiji u Ligi Evrope. On je time podsetio na svoju nimalo zahvalnu priču koju je obeležila pakleni put kroz koji je Rus morao da prođe.
Selihov je u 98. minutu utakmice između Legije i Spartaka odbrani penal Pehartu i time svoj tim odveo direktno u osminu finala Lige Evrope – ispred velikana kao što su Napoli i Lester.
Dvadesetsedmogodišnji Rus je posle dugo vremena ponovo skrenuo pažnju na sebe, nakon što je preživeo nekoliko godina fudbalskog pakla, a postao standaran čuvar mreže Moskovljana tek krajem oktobra.
To mu, međutim, nije smetalo da u četvrtak uveče odbrani penal u stilu najiskusnijih golmana, a ni sam ne zna kako je to uradio.
„Ne znam... Mislim da sam, možda, nagrađen za tri godine pakla. Hvala svevišnjem, Bogu. Ceo tim se borio i bio sjajan, a za mene je ovo utakmica života“, prokomentarisao je Selihov.

Pakao

Selihov je došao u Spartak pre četiri godine, ali je u sezoni u kojoj je tim iz Moskve osvojio titulu nastupio na samo jednom meču.
Samo nekoliko meseci tada i dalje mladi golman se ustalio između stativa i imao najbolju sezonu u karijeri i debitovao u Ligi šampiona. Ali, onda se desio prvi peh.
Pokidao je Ahilovu tetivu tokom jednog treninga i zbog toga bio primoran da se oporavlja više od šest meseci.
Za to vreme ga je menjao Aleksandar Maksimenko, a Selihov se vratio na proleće naredne godine. Odigrao je četiri dobre utakmice, a onda je morao da napusti teren tokom drugog poluvremena meča protiv CSKA.
Teško je polomio prst i ponovo prevremeno završio sezonu.
Golman Spartaka iz Moskve Aleksandar Selihov baca dres navijačima - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SPORT
Genijalno „peckanje“ Rusa: „Varšavo, da li si spremna?“ /foto, video/
I tako je za samo par godina Selihov od nekoga ko pretenduje da bude prvi golman reprezentacije Rusije i standardan prvotimac nego prvoligaša, postao neko ko na sve to gleda sa strane.
U septembru 2019. je ponovo povredio Ahilovu tetivu, a tokom oporavka je obnovio povredu i zbog toga, ali i problema sa petom, propustio više od godinu dana.
U januaru 2021. godine bilo je jasno da je Selihov ispod drugi golman Spartaka, iza Maksimenka, pa je tada i došla izjava da razmišlja o napuštanju kluba u potrazi za srećom i minutima.
Međutim, ostao je u Moskvi i tražio šansu – i dobio je u maju tokom utakmice u Tuli, nakon čega je usledila rapsodija emocija.
„Ne smete da se predate i da prestanete da verujete u sebe. Rezultate možete da postignete samo kroz naporan rad. Sada sam zdrav, sve sam zalečio i nadam se da ću ponovo biti startni golman“, rekao je tada Selihov.
Ali, onda... Novi problemi.
Selihov se pred početak tekuće sezone ponovo povredio i zbog toga ga je zamenio Maksimenko.
Samo zbog loše forme kolege je uspeo da se vrati u startnih 11 kada se oporavio, a onda je, posle nekoliko fenomenalnih partija u LE i RPL, došlo čudesno varšavsko veče.
A ostalo je – istorija.

Stručnjaci oduševljeni

„Ono što se desilo danas je istorijski uspeh. Selihov je bio povređen više od dva meseca i zbog toga nije igrao, ali sada se vratio u pravom trenutku“, rekao je trener Spartaka Rui Vitorija.
„Ne bih rekao da je ovo neka ludnica, rezultat je bio zaslužen. Fudbalski Bog je bio na našoj strani. Bila bi baš teta da nismo pobedili. Selihovu svaka čast, odigrao je bombastično“, izjavio je nekadašnji selektor Rusije Stanislav Čerčesov.
„Saša nije samo heroj ovog meča, već i uopšteno. On je postao jedan od vođa tima kad se vratio na gol. Njegova priča nije najlepša, on nije igrao skoro dve godine zbog povrede. Sada se vratio i dokazao da je odličan golman. Fudbalski Bog postoji – i on je pogledao Sašu i ceo tim“, objasnio je bivši napadač Spartaka Nikita Baženov.
„Veoma sam srećan zbog Saše Selihova, on je sjajan momak. Najbitnije je da nastavi da pruža partije na visokom nivou, jer jedna ili dve utakmice nisu indikator za golmana. Golmani se cene po stabilnosti. Juče je odbranio penal i zbog toga izazvao pozitivne reakcije, ali je on i odigrao ceo meč dobar, zbog čega je toliko visoko ocenjen“, rekao je čuveni ruski golman Vjačeslav Malafeev.

Statistika je jasna

Selihov je nastupio na tri meča Lige Evrope ove sezone i za to vreme primio dva gola.
Uspeo je da odbrani čak 87 odsto šuteva upućenih u okvir gola i zbog toga je posle završene grupne faze postao najbolji golman u celom takmičenju (od onih sa barem dva odigrana meča).
Odbranio je 13 od 15 šuteva protivnika, dok je njegov kolega Maksimenko na tri meča odbranio 42 odsto, odnosno pet od 12.
Dok je Maksimenko bio među stativama, Spartak je za tri utakmice primio čak sedam golova, dok je pod vođstvom Selihova primio dva – po jedan od Lestera i Napolija.
Vredi istaći i da je 27-godišnjak iz Nariškina bio najbolji igrač poslednjeg kola grupne faze Lige Evrope.
Selihov će svoj talenat u Evropi moći da nastavi da prikazuje tek u martu, pošto se Spartak, baš kao i Crvena zvezda, plasirao direktno u osminu finala takmičenja. Žreb za tu rundu je na programu 25. februara 2022. godine.
O ovome smo mogli samo da sanjamo – srpski fudbal na korak do istorijskog uspeha!
Iliev: Prvenstvo je regularnije, zato je Partizan prvi | Miljanov korner
Incident u Lisabonu – brutalna tuča navijača, uhapšeno 54 Ukrajinaca /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala