Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zakon o referendumu stigao u parlament – šta se menja?

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U Skupštinu Srbije stigao je Predlog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi o kojem će poslanici sutra raspravljati.
U predlogu piše da se ukida taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.
"Overa potpisa se vrši u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi i za overu potpisa se ne plaća naknada", piše u izmenjenom članu zakona.
Navodi se i da overi potpisa ne podležu potpisi dati elektronskim putem, u skladu sa uredbom kojom se uređuje elektronska narodna inicijativa.
Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

"Ako su građani na referendumu doneli odluku protiv potvrđivanja akta, odnosno pitanja koje je bilo predmet izjašnjavanja o tom aktu, odnosno pitanju, ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od četiri godine od dana održavanja referenduma", piše u predloženom rešenju.

U razlozima za donošenje zakona se navodi da je nakon usvajanja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ustanovljeno da bi ipak, imajući u vidu široko postavljen krug referendumskog izjašnjavanja, počev od republičkog pa do onog na lokalnom nivou, trebalo dodatno unaprediti položaj subjekata koji učestvuju u neposrednom iniciranju i odlučivanju na referendumu, a pre svega građana koji izražavaju zaintersovanost ili su njihovi interesu usko povezani sa ishodom referenduma.
Zakon treba da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, objavio je Tanjug.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Vučić o zakonima o eksproprijaciji i referendumu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala