- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čekao je 16 godina na ostvarenje sna – i stigao u društvo Jovana koji se proslavio kao Džon

© AFP 2023 / PAUL ELLISTom Hiton
Tom Hiton - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Utakmica između Mančester junajteda i Jang Bojsa u Ligi šampiona je, pored kapitenske trake koju je poneo Nemanja Matić, donela podsećanje na još jednog Srbina koji je velikim slovima upisao svoje ime u istoriju engleskog fudbala – Jovana Džona Lukića.
Rođen je pod srpskim imenom 1960. godine u engleskom Česterfildu, ali je ubrzo postao Džon – golmanska legenda koja je nosila dresove Lidsa i Arsenala.
Pet godina je proveo u svom matičnom klubu Lidsu, potom sedam u Arsenalu, zatim ponovo šest u Lidsu, a član Arsenala je ponovo bio od 1996. do 2001. godine.
Godinu pre penzionisanja, Lukić je postao najstariji debitant u Ligi šampiona sa engleskim pasošem.
Tada je sa 39 godina i 311 dana zaigrao za Arsenal u elitnom takmičenju, što ostaje upisano u istoriju i engleskog fudbala i elitnog takmičenja.
Dve decenije kasnije, u njegovo društvo stigao je Tom Hiton – sa 35 godina i 237 dana zaigrao je za Mančester junajted, čak 16 godina pošto je postao deo prvog tima slavnog kluba.
Hiton je u prvom boravku u Junajtedu za pet godina promenio čak šest klubova na pozajmici, a posle perioda provedenog u Kardifu, Bristolu, Barnliju i Aston Vili, letos se vratio u Junajted i dočekao je da nastupi za voljeni klub.
Što se tiče Lukića, on je osamdesetih godina prošlog veka odbio poziv Jugoslavije da nastupi za reprezentaciju, a jedna od najzanimljivijih priča u vezi sa njim je povezana sa čuvenom minhenskom tragedijom u kojoj je stradao gotovo ceo tim Junajteda, u povratku iz Beograda.
Naime, u tom avionu našla se ženska osoba sa prezimenom Lukić i dugo godina se verovalo da je to Jovanova majka – u blagoslovenom stanju.
Mit je razbijen pošto je otkrivena informacija da je Lukić rođen dve godine nakon tragedije, a kasnije je utvrđeno da osim prezimena ta gospođa nema nikakvu drugu vezu sa Jovanom.
Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SPORT
„Kada dolazite iz malog sela iz Srbije...“ – velika čast za još jednog velikog Nemanju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala