- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ponos ruskog fudbala – čudesno veče u Varšavi za Moskovljane /video/

© Sputnik / Aleksandr Stupnikov / Uđi u bazu fotografijaFudbaleri Spartaka iz Moskve slave plasman u nokaut fazu Lige Evrope
Fudbaleri Spartaka iz Moskve slave plasman u nokaut fazu Lige Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Fudbaleri Spartaka iz Moskve u konkurenciji favorizovanog Lestera i Napolija završili su grupnu fazu Lige Evrope na prvom mestu. Ruski predstavnik na spektakularan način plasirao se u osminu finala – odbranom penala Aleksandra Selihova u 98. minutu utakmice protiv Legije u Varšavi.
Poslednje kolo grupe C Lige Evrope donelo nam je uzbudljiv finiš posle kog su plasman u nokaut fazu obezbedile ekipe Spartaka iz Moksve i Napolija.
Malo pre početka takmičenja fudbalski analitičari prognozirali su Lesteru i Napoliju prolaz u doigravanje, što je sasvim očekivano zbog kvaliteta i budžeta pomenutih klubova.
Shodno tome malo ko je davao šansu Moskovljanima, koji su nekoliko meseci kasnije pokazali da fudbal ne igraju imena i novac, već igrači koji više i jače žele da dođu do cilja.
Pred poslednje kolo grupne faze ekipa Ruija Vitorije imala je samo jednu računicu – pobediti u Varšavi i plasirati se u nokaut fazu takmičenja. Bod bi bio dovoljan u nekim scenarijima, dok bi poraz verovatno značio plasman u Ligu konferencija.
Spartak je na najbolji mogući način otvorio utakmicu – golom u 17. minutu. Bakaev je iskoristio veliku grešku odbrane i udarcem u dalji ugao savladao je golmana Legije.
U nastavku utakmice gosti su održavali prednost, u 35. minutu imali su i šansu da dupliraju prednost, ali ovoga puta čuvar mreže domaćina vrhunski je reagovao.
Nastavak utakmice nije doneo mnogo uzbuđenja, vladala je letargija, Spartak je malo napadao i zbog je mogao da bude žestoko kažnjen.
Slovenački sudija Matej Jug, nakon što je dobio savet iz VAR sobe, pokazao je na belu tačku za Legiju u nadoknadi vremena i u tom trenutku svi snovi Spartakovih navijača i fudbalera počeli su da padaju vodu.
Napoli je vodio protiv Lestera što je značilo da bod ne vodi Moskovljane u nokaut fazu Lige Evrope, već Lige konferencija, a Legija je imala veliku šansu da sa bele iz penala dođe do izjednačenja.
Tomaš Pekhart i Aleksandar Selihov, oči u oči u osmom minutu nadoknade... Visoki Čeh bio je odlučan da donese bod, ali je Selihov sjajnom paradom odbranio i sačuvao mrežu Spartaka.
Ubrzo posle toga arbitar je odsvirao kraj meča i usledilo je veliko slavlje ruske ekipe.
„Spartak – ponos ruskog fudbala“, napisao je Evrosport.ru na društvenim mrežama.
Slavlje se zatim prenelo i na svlačionicu ruskog kluba.
Prvi put posle četiri godine Spartak iz Moskve plasirao se u nokaut fazu evropskog takmičenja.
Da sve bude još bolje glavni protagonista je čovek kom su povrede obeležile dosadašnji deo karijere.
Aleksandar Solihov van terena je bio gotovo 600 dana od 2018. godine, a u četvrtak 12. decembra odveo je klub do evropskog proleća. Nema sumnje da mu se ove čudense varšavske večeri isplatio sav trud koji je uložio da bi se vratio na elitni nivo.
Neverovatna fudbalska priča sa ludim krajem, ali ne cele priče, već jednog poglavlja, s obzirom da Spartak treba da pokaže da se nije slučajno našao u osmini finala.
Žreb za doigravanje na programu je u petak 13. decembra kada ćemo saznati protiv koga će igrati klub iz Moskve.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Partizan poklonio remi, ali – videće proleće u Evropi!
Incident u Lisabonu – brutalna tuča navijača, uhapšeno 54 Ukrajinaca /video/
Koracima svog idola – da li je Marko novi Mitrović? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala