- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sin Bžežinskog: Naneti Rusiji preventivni udar

© AFP 2023Sedište SVIFT-a u Briselu
Sedište SVIFT-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Evroatlantska zajednica bi trebalo da zada Rusiji „preventivni udar“ u vidu isključivanja iz SVIFT-a, izjavio je bivši zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane (2001-2005) Jan Bžežinski, sin jednog od vodećih ideologa američke spoljne politike Zbignjeva Bžežinskog.
„Možemo čak i sada da preduzmemo određene ekonomske mere. Na primer, da odložimo određena plaćanja za gas i naftu. Ili da na nekoliko dana isključimo Rusiju iz SVIFT-a kao preventivni udar“, rekao je Bžežinski za kanal na Jutjubu „Otvorena Ukrajina“.
On je uveren da je potreban sveobuhvatan pristup i odgovor za obuzdavanje Rusije.
Ranije su zapadni mediji javili da Sjedinjene Američke Države proučavaju mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, koje predviđaju isključenje zemlje iz SVIFT-a i ograničenja u menjačkim poslovima. Ova informacija pojavila se uoči razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Ulaz u sedište Si-En-Ena - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Si-En-En: Amerika sprema sankcije „Putinovom okruženju“ i preti isključenjem iz SVIFT-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala