- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski senator: Amerika uvodi sankcije Moskvi kao na pokretnoj traci

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Iako već nekoliko godina besne ozbiljne strasti u Kapitolu, protiv Rusije se uvode sankcije kao na pokretnoj traci, izjavio je zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
Kako kaže, međunarodna agenda negativno utiče na situaciju u bilateralnim rusko-američkim odnosima jer oni pre svega za SAD „ne vrede dovoljno“.
„Naravno, mnogo toga u svetu u celini zavisi od situacije u bilateralnoj klimi, ali postoji i obrnuta zavisnost, koju smatram prilično negativnom. Reč je i uticaju međunarodne agende na veze Rusije sa Amerikom. Jedan od ključnih problema ovde je što bilateralni odnosi, pre svega za Vašington, nisu dovoljno vredni sami po sebi“, napisao je Kosačov na svom blogu na zvaničnom sajtu Saveta Federacije.
On je uveren da stvar nije u samoj Rusiji, već u tome što je ona iskorišćena, između ostalog, za unutrašnje priče, zbog čega je Moskva u fokusu višegodišnjih istraga na temu mešanja u izbore na kojima je pobedio bivši predsednik SAD Donald Tramp.
„Naravno, nismo mi krivi što neko ne zna da izgubi i što je trebalo da opravda neočekivani poraz. Ali činjenica ostaje, a to je da je Tramp postao talac te situacije i nije sprovodio politiku prema Rusiji koju je najavio pred izbore“, ocenio je ruski senator.

O najavama ruske „invazije“ na Ukrajinu

Istovremeno, Kosačov smatra da i pompa oko navodno predstojećeg napada Rusije na Ukrajinu ima potpuno banalnu američku pozadinu.

„Pre svega, američki lider Džozef Bajden je morao da od predsednika koji je izgubio rat – hitno postane predsednik koji ga je sprečio – lokalni političari imaju mnogo više zahteva od njegove spoljne politike, nego od unutrašnje. Drugo, protivnici u Kongresu su blokirali odbrambeni budžet i imenovanja na ključna mesta u Stejt departmentu upravo zbog nedostatka rezultata u ruskom pravcu. Sada će on moći da pokaže kako su njegove pretnje delovale, jer agresije neće biti“ napomenuo je potpredsednik Saveta Federacije.

„Eksperti“ za Rusiju

Sve se pogoršava u „katastrofalnom situacijom sa stručnjacima za Rusiju u Vašingtonu“, naglasio je Kosačov.
„Sada tamo caruju ličnosti sa ideologijom Viktorije Nuland i Majkla Mekfola, što je samo po sebi značajan faktor obuzdavanja bilo kakvog razvoja“, rekao je senator, dodajući da oni misle da nema smisla pregovarati sa Rusijom i da je treba menjati iznutra.
S tim u vezi, on smatra da Rusija može da utiče na tu situaciju povećanjem značaja zemlje u svim svetskim i regionalnim poslovima, kroz uspostavljanje veza sa najjačim svetskim igračima, nuđenjem ideja za rešavanje problema čovečanstva i kroz očuvanje najvažnijih institucija, počev od UN, koji je dobar „lek“ za unipolarnost.
„Odnosno, recepti postoji, ali oni, naravno, iziskuju veliki napor. To ćemo smatrati domaćim zadatkom za diplomatiju, uključujući i parlamentarnu", zaključio je potpredsednik Saveta Federacije.
Ulaz u sedište Si-En-Ena - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Si-En-En: Amerika sprema sankcije „Putinovom okruženju“ i preti isključenjem iz SVIFT-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala