- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski Generalštab: U pripravnosti više od 95 odsto kopnenih nuklearnih lansera

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Nuklearna trijada Rusije obezbeđuje realizaciju zadataka obuzdavanja potencijalnog protivnika, a u pripravnosti je stalno više od 95 lansirnih sistema kopnenih strateških nuklearnih snaga, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.
Tokom brifinga sa vojnim atašeima stranih država, Gerasimov je rekao da raketne snage strateške namene nastavljaju da se naoružavaju sistemima „Jars“ a za borbenu primenu spremaju se sistemi „Avangard“.
„U borbeni sastav pomorskih strateških nuklearnih snaga uskoro će ući još jedna nuklearna krstarica sa balističkim raketama ‘Bulava’ “, naveo je Gerasimov.
Načelnik Generalštaba ruske vojske naveo je i da se nastavlja modernizacija strateških aviona sa raketnim naoružanjem.
„Razvoj strateških nuklearnih snaga odvija se striktno u skladu sa međunarodnim obavezama, određenim Sporazumom START 3“, rekao je Gerasimov.
Prema njegovim rečima, Rusija, u postojećoj situaciji, nastavlja planske aktivnosti u cilju jačanja odbrambene sposobnosti zemlje što isključuje mogućnost da se bezbednosti države nanese šteta.
„Tokom godine Oružane snage su realizovale zadatke u cilju podizanja borbenog potencijala, što je između ostalog obuhvatilo naoružavanje savremenim naoružanjem i vojnom tehnikom, unapređivanje rukovođenja vojskom i oružjem i obučavanje vojnika“, rekao je visoki vojni zvaničnik.

Testiranje „Cirkona“ uspešno se privode kraju

Gerasimov je rekao i da se testiranja brodskog raketnog sistema „Cirkon“ uspešno privode kraju, a u okviru njih je potvrđena mogućnost gađanja hiperzvučnom raketom sa broda ali i nuklearne podmornice dok je pod vodom.
Mornarica je tokom avgusta dobila šest novih brodova, dodao je on.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere. Može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Dometa je preko 1.000 kilometara, a razvija brzinu od oko devet Maha, što je devet puta brže od brzine zvuka.
Testiranje ruske hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Mediji: Novo rusko oružje može da zbriše američke gradove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala