- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Provokacija“: Ukrajinski vojni brod koji je plovio ka Kerčkom moreuzu vraća se nazad

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska fregata "Hetman Sagajdačni"
Ukrajinska fregata Hetman Sagajdačni - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Komandni brod „Donbas“ ukrajinske Ratne mornarice, koji je plovio ka Kerčkom moreuzu u Azovskom moru, okrenuo se nazad, a na zahteve ruskih graničara i dalje ne odgovara, saopštila je pres-služba FSB Rusije.

Kako se ističe, postupci posade ukrajinskog broda smatraju se provokacijom i pretnjom po bezbednost plovidbe.

Brod je jutros isplovio iz luke Mariupolj i krenuo u pravcu Kerčkog moreuza. Ukrajinska strana nije podnela zahtev za prolazak kanalom Kerč-Jenikalski, u skladu sa obaveznim propisima morske luke Kerč, navodi se u saopštenju FSB-a.
Kako je precizirano, brod obalske straže pogranične službe FSB Rusije danas je upozorio ukrajinski brod da mora poštovati ruski zakon ( deo koji se odnosi na podnošenje neophodnih zahteva za prolazak Kerčkim moreuzom). Posada „Donbasa“ odgovorila je da ne planira plovidbu tom maršrutom.
Prema navodima sajta „Marin trafik“ koji prati kretanje brodova, trenutno se u Kerčkom moreuzu nalazi preko 80 civilnih plovila.
Kako javlja agencija „RBK Ukraina“, državna pogranična služba Ukrajine ne raspolaže informacijama o incidentu sa brodom „Donbas“.
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov izjavio je za list „Lb.ua“ da se brod „Donbas“ legalno nalazi u Azovskom moru, jer je to zajedničko vodeno područje. On je iznenađen što je Moskva videla pretnju u nenaoružanom brodu za potragu i spasavanje.
Podsetimo, u novembru 2018. godine tri broda ukrajinske Ratne mornarice narušili su državnu granicu Rusije i ušli u privremeno zatvoreno vodeno područje. Izvodili su opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih graničara da se zaustave. Brodovi i posada su zadržani. U septembru 2019. godine mornari su se vratili u Ukrajinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala