- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: NATO želi da pretvori Rusiju u Moskoviju

© Sputnik / Dmitry AstakhovRuski predsednik Vladimir Putin proučava kartu svoje zemlje
Ruski predsednik Vladimir Putin proučava kartu svoje zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Rusija je multinacionalna i multikonfesionalna zemlja, a ne Moskovija što bi od nje želeo da napravi NATO, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Na sastanku sa Savetom za razvoj civilnog društva i ljudska prava Putin se osvrnuo na obraćanje filmskog reditelja Aleksandra Sokurova koji je, između ostalog, predložio da se razmisli o sastavu ruske države i da se „puste“ svi koji žele da počnu da žive svojim životom. Putin je zauzvrat pozvao da se zemlja „ne gura“ nazad ka opasnoj liniji.

„Zar je ruski narod zainteresovan za cepanje i raspad Ruske Federacije, zar će to biti Rusija koja je nastajala kao multinacionalna i multikonfesionalna zemlja? Želite da nas pretvorite u Moskoviju? Pa, NATO želi to da uradi“, odgovorio je ruski lider.

Ruska vojska se razvija

Ruski lider se tokom sastanka osvrnuo i na izjavu Sokurova o problemima u ruskoj vojsci. Putin je podsetio da je ruska vojska prošla dug razvojni put u poređenju sa stanjem u kojem se nalazila devedesetih godina prošlog veka.
„Ne brinite se za našu vojsku, s njom je sve u redu, ona se razvija... U tako složenoj organizaciji koja broji skoro milion ljudi mora biti problema, ali ako pogledamo našu vojsku sredinom devedesetih i danas... Dovoljno je da samo oni koji nas proglašavaju protivnicima pročitaju karakteristike naše vojske kako bi shvatili kakav razvojni put je prošla naša vojska, gde je danas i na šta možemo da računamo u bliskoj budućnosti", izjavio je predsednik.
U cilju revidiranja istorije Rusije, na prelazu 15. i 16. veka na Zapadu je stvoren mit o „Moskoviji“ prema kome je navodno današnja Rusija samo naslednica Moskovske kneževine. Mit je stvoren u propagandne svrhe da bi se dokazalo da moskovski carevi i kneževi nemaju pravo da vladaju svim ruskim zemljama.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2019
Savetnik Zelenskog: Preimenovati Rusiju i ruski jezik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala