- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oživljavanje legendarne Staljingradske bitke: „Vojna operacija“ ruskih snaga /video/

© Sputnik / Slike sa izložbe "Vruć sneg Staljingrada"Borbena dejstva Crvene armije na prilazima Staljingradu
Borbena dejstva Crvene armije na prilazima Staljingradu  - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Snage tenkovskih jedinica Istočnog vojnog okruga organizovale su istorijsku rekonstrukciju posvećenu 80. godišnjici jednog od najblistavijih događaja u istoriji na borbenom putu Tacinskog tenkovskog korpusa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Napad je izveden tokom bitke za Staljingrad. S tim u vezi, tenkisti ističu da su vojnu vežbu posvetili u znak sećanja na junake koji su poginuli na bojnom polju tokom Drugog svetskog rata.
Ruski vojnici, stacionirani u Burjatiji, najpre su detaljno proučili karakteristike vojne operacije koja je izvedena u decembru 1942 godine.
Oni su rekonstruisali jednu od epizoda te legendarne bitke uz pomoć restauriranog tenka T-34, autentičnog istorijskog oružja i uniformi iz vremena Drugog svetskog rata, ističe vojni resor.
Ono što je interesantno je da su u posadi tenka T-34 bili pobednici Međunarodnih vojnih igara u tenkovskom biatlonu, koji služe vojni rok, dodaje Ministarstvo.
Podsetimo, u decembru 1942. godine, kada je situacija kod Staljingrada bila veoma napeta, snage 24. tenkovskog korpusa general-majora Vasilija Badanova probile su front i stigle do nemačkog aerodroma koji se nalazio na stanici Tacinska i služio za snabdevanje vojske general-feldmaršala Fridriha Paulusa, opkoljene sovjetskim trupama.
Za taj podvig je 26. decembra 1942. godine tenkovski korpus je preimenovan u 2. gardijski korpus, dobio je naziv „Tacinski“, a sam general Vasilij Badanov je odlikovan Ordenom Suvorova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala