- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova bura u Crnoj Gori: URA glasa zajedno sa DPS

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Skupština Crne Gore izabrala je savjetnika u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Nikolu Mugošu za predsjednika, nakon što ga je predložio Administrativni odbor, što je izazvalo različita reagovanja u vladajućoj skupštinskoj većini.
On je izabran glasovima poslanika opozicije i Građanskog pokreta URA, kao ekspert za izborno zakonodavstvo. Za izbor Mugoše glasao je 41 poslanik opozicije i koalicije "Crno na bijelo". Protiv je bilo 27 poslanika DF i SNP, a uzdržano 10 poslanika koalicije "Mir je naša nacija".
Odluka poslanika GP URA da podrže Mugošu umjesto advokata Nikole Medojevića, juče je izazvala lavinu kritika kolega iz vladajućeg saveza i aluzije na političku korupciju i još više usložila političku krizu među koalicionim partnerima u vladajućoj većini.
“Milov DPS je od 30. avgusta prošle godine u filmu sigurnih izbornih gubitaka. Izgubili su Nikšić, prije neki dan Mojkovac. Na proljeće će ubjedljivo da izgube Podgoricu. Elementarna politička logika nalaže da u takvom kontekstu saradnje sa Milovim DPS može da slabi i one koji stupe u takvu saradnju“, komentariše za Sputnjik novi izbor predsjednika DIK Vladimir Pavićević, pokretač Platforme za Crnu Goru.
On kao primer takve negativne prakse navodi i odluku premijera Krivokapića da uz pomoć Đukanovićevog DPS razriješi člana svoje vlade Vladimira Leposavića.
„Ako želimo da racionalno ocjenjujemo proces u postđukanovićevskoj Crnoj Gori, potpuno je jasno da će svaki vid saradnje bilo kog aktera nove vlasti sa DPS da šteti i tom samom akteru, i Crnoj Gori ”, kaže Pavićević.
Oprečno mišljenje Pavićeviću ima Vojin Grubač koji je na svom Fejsbuk profilu poručio političarima DF da “možda jednog dana spoznaju da je politika vještina mogućeg ,a ne cijepanje balvana u gorama”.
“Izbor predsjednika DIK je sasvim očekivan, isto kao što se može pretpostaviti da će novi gradonačelnik Mojkovca biti neko iz GP URA, a mjesto predsjednika SO dobiti lik iz redova onih koji podrže takvo rješenje”, komentarisao je na svom Fejsbuk profilu Grubač.

Oštra rasprava u parlamentu

Slaven Radunović iz DF je u četvrtak u Skupštini kazao da je razlog zašto Nikola Medojević nije predložen za predsjednika DIK to što je on uvijek bio opozicija.
“I kad ste vi (Miloš Konatar iz URA) bili u Pozitivnoj on je isto bio opozicija, a sad vam smeta, sad vam više odgovara neko koga podržava DPS. Dosta više toga”, naveo je Radunović.
On je kazao da GP URA traži izgovor jer već nekoliko puta sa DPS preglasava vlast. Radunović je takođe rekao da će se na sjednici Skupštine 13. decembra prvo raspravljati o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi.
“Hoćemo prvo da vidimo da li će Vlada da padne glasovima GP URA i DPS i ostalih stranaka ili neće”, poručio je Radunović.
On je ocjenio da Vlada zaslužuje da bude oborena, ali je prvo, kako dodaje, potrebno sastaviti novu.
“Nikome od nas ne pada na pamet da pravimo vladu sa DPS”, kazao je Radunović i izrazio nadu da će brzo obezbijediti 41 glas za izbor nove Vlade.
Iz DF su ranije kazali da je URA već nekoliko puta u Skupštini glasala zajedno sa opozicijom.

Odgovor iz URA

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je, odgovarajući Radunoviću kog je nazvao “inspirativnim sagovornikom”, da je DF a ne URA više puta najavljivao rušenje vlade.
"Pozivam građane da pogledaju snimak pres konferencije od 30. avgusta na kojem je govorio i Radunović na stepenicama ispred Skupštine, gdje je on najavio rušenje Vlade po hiljaditi put. Rušio je Slaven Vladu i evo je ruši bezbroj puta i tada je najavio i da će to uraditi, ako treba i sa DPS. Pogledajte građani i vidjećete da je Slaven Radunović, a ne Miloš Konatar najavljivao rušenje Vlade čak i sa DPS, sa svima onima koji hoće da ruše Vladu”, kazao je Konatar.
On je naveo da Slaven Radunović ruši Vladu od 4. decembra prošle godine.
“Slaven Radunović ruši Vladu godinu dana, a ne Miloš Konatar. Ali Slavene Radunoviću, dobrodošli u demokratiju, kolega. Ako vi imate neku drugu većinu, neke druge poslanike, osim četiri poslanika koalicije “Crno na bijelo”, srećno vam bilo", kazao je Konatar.
On je poručio da to što DF ima brojeve ne znači da su u pravu.
“To što vi imate argumente i zalažete se na nešto, ne mora a priori da bude prihvatljivo za nas“, poručio je Konatar.

OEBS pozdravio izbora predsjednika DIK

Misija OEBS u Crnoj Gori pozdravila je odluku Administrativnog odbora da, kako su naveli, krene naprijed po pitanju izbora predsjednika DIK, navodeći da je ta pozicija “ključna za transparentnost i izgradnju povjerenja javnosti u izborni proces”.
Nikola Mugoša je magistrirao izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija. U njegovoj biografiji piše da je član Radne grupe za izborni integritet Međunarodne fondacije za izborne sisteme u Vašingtonu. Usavršavao se na temu izbornih procesa, sertifikovani je posmatrač izbora. Bio je i izvjestilac Crne Gore na Komitetu OEBS u Beču u vezi sa izbornom reformom.
Mjesto čelnika DIK upražnjeno je od 17. juna, kad je Skupština razriješila Aleksu Ivanovića, zbog odbijanja tog tijela da 28. decembra prošle godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste „Crno na bijelo“, koja je na toj poziciji trebalo da zameni poslanika Filipa Adžića. Konkurs za predsjednika DIK raspisan je 2. jula ove godine, a procedura izbora okončana je tek juče.
Potreba za izborom predsjednika DIK je značajna i nakon lokalnih izbora Petnjici, na Cetinju i Mojkovcu, gdje po eventualnim pritužbama na odluke triju opštinskih komisija ne bi imao ko da se izjasni jer DIK ne može da radi bez predsjednika.
Novi nesporazumi između DF i URA oko izbora prvog čovjeka DIK događaju se inače pred rok koji je DF dao koalicionim partnerima o novoj vladi, koji ističe sjutra, a pred glasanje o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića u Skupštini Crne Gore na inicijativu opozicije 13. decembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala