- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nešenal interest“: Samit Rusija-Amerika nije bio pobedonosan za Zelenskog

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Rezultati virtuelnog samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena ni na koji način ne predstavljaju pobedu za ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, smatra politički komentator američkog lista „Nešenal interest“ Mark Episkopos.

„Zelenski nije pobedio na kraju tog razgovora, bez sumnje. Bajden nije promenio svoje mišljenje o 'Severnom toku 2', odbacio je ideju o vojnom odgovoru Amerike... Niko ne namerava da šalje američku vojsku u Ukrajinu“, rekao je Episkopos za televiziju „Rusija 1“.

Kako je istakao, telefonski razgovor predsednika SAD sa Zelenskim, koji su u Kijevu očekivali odmah nakon onlajn samita predsednika Amerike i Rusije, bio je odložen jer, prema rečima Episkoposa, „oni (Vašington i Kijev) ne mogu da se dogovore šta će na kraju saopštiti medijima“.
„Smatram da ukrajinska strana verovatno vrši pritisak na Vašington kako bi izabrao oštriji stav prema Moskvi, kako bi pretio vojnim odgovorom, ali to se, očigledno, ne dešava. Vašington to ne želi da radi, a mislim da neće ni ubuduće. Smatram da je to najpozitivniji rezultat koji se mogao desiti nakon razgovora dvojice predsednika“, ocenio je američki analitičar.
Prema njegovim rečima, spremnost SAD da razgovara sa Rusijom o garancijama neširenja NATO-a na istok dobra je vest, ali smatra da NATO nije spreman da zvanično odustane od širenja na Istok, jer je to politički neprihvatljivo.

„Ne treba se fokusirati na formalnu garanciju. Garancije, kakvu želi Moskva, verovatno nikad neće ni biti“, konstatovao je on.

Ipak, Episkopos smatra da pomenuto pitanje može biti osnova za produktivan dijalog Rusije i SAD.
Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da SAD neće jednostrano upotrebiti silu protiv Rusije. On je dodao da je upozorio Putina da su SAD spremne da uvedu surove ekonomske sankcije u slučaju napada na Ukrajinu.
Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Sastanak Bajdena i Zelenskog - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Zelenski: Najvažnija je „lična uloga“ Bajdena u rešavanju sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala