- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nada za spas crnogorskog giganta: Razmatra se da ga preuzme država

© Foto : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenKombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Sastanak o sudbini Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) održan je u Ministarstvu ekonomskog razvoja Crne Gore, posle najave da će taj nekadašnji gigant crnogorske industrije, kojim upravlja kompanija „Uniprom“, biti zatvoren zbog visokih cena struje.
Sastanku su prisustovali nekoliko ministara, generalni menadžer Uniprom KAP Nebojša Dožić, a predsednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović napustio je sastanak nakon dvadesetak minuta.
Dožić je kazao da pregovori oko produženja ugovora za kupovinu struje nisu realni, te da su ga radnici KAP-a pozvali da prisustvuje sastanku u Ministarstvu, prenosi podgorički „Dan“.
„Radnici su saopštili da postoji varijanta da država preuzme KAP i oni su me zamolili da dođem da predstavim te varijante, pošto sam ja tamo najduže od svih, 26 godina sam u KAP-u. U ime radnika sam došao da predstavim šta se radi u KAP-u kolegama iz ministarstava. Jedna od opcija je i kupovina Kupovina kombinata aluminijuma od Uniproma“, kazao je Dožić nakon sastanka koji je trajao dva sata.
Kako je dodao, to bi bila dobra varijanta, i nada se da će Vlada i Uniprom naći zajednički jezik.
„Radnicima je prihvatljiva bilo koja opcija, samo da Kombinat nastavi da radi“ dodao je Dožić.
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je za RTCG da im je Dožić predočio određeni plan za spas te kompanije, ali da o tome kakav je plan ne može da govori, dok se ne izjasni i vlasnik Uniproma Veselin Pejović.
Kako je kazao ministar Bojanić, izjašnjenje vlasnika će sačekati do sutra.
„Tražili smo da vlasnik stoji iza tog plana, tako da tek sutra možemo da preciziramo o čemu se radi, jer u suprotnom, svaka priča o tome je izlišna. Nakon toga ćemo na Vladi razmotriti kako dalje i razraditi ideju“, kazao je Bojanić.
Istakao je da je država u ovom momentu spremna da razmotri sve opcije, kako bi sačuvala kompaniju i radnike.
„To može da ide u više pravaca i raspoloženi smo da pređemo preko uvreda i ličnih i prema Vladi i da nađemo zajedničko rešenje da sačuvamo aluminijsku privredu u Crnoj Gori“, poručio je ministar.
„Dan“ navodi da se na današnjoj sednici crnogorske vlade razgovaralo o tome da EPCG preuzme KAP.
Veselin Pejović, vlasnik Uniproma, ranije danas je kazao da ga niko nije zvao na pregovore i ponovio da su za njega pregovori završeni.
Uniprom je najavio plansko gašenje KAP-a od 15. decembra. Kako je Pejović saopštio, KAP je pred gašenjem zbog koje će važiti od 1. januara, kada Unipromu ističe ugovor sa (EPCG).
Cena električne energije za KAP trenutno iznosi 45 evra po megavatu, uz porez na dodatu vrednost (PDV), dok poslednjih meseci na međunarodnim berzama ona dostiže i 250 evra. Pejović je rekao da je EPCG ponudila KAP-u cenu struje od 127 evra, pa zbog toga nije moguće nastaviti rad, i dodao da će 500 radnika ostati bez posla.
Kombinat aluminijuma Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
EKONOMIJA
Crnogorski gigant biće zatvoren posle 50 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala