- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineska ekonomska blokada Litvanije: Ko sarađuje sa Rigom može biti izbačen sa tržišta Kine

CC0 / Unsplash/Raj Eiamworakul / Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Kina zapretila da će zatvoriti svoje tržište za sve kompanije koje imaju poslovne kontakte sa Litvanijom, javlja Rojters.
Peking je stavio svetske korporacije pred izbor – ili će prekinuti sve kontakte sa Litvanijom ili će Kina zatvoriti svoje tržište za njihove proizvode, saopštio je Rojtersu neimenovani izvor u litvanskom Ministarstvu inostranih poslova.
Trgovinska razmena između Kine i Litvanije je zanemarljiva, navodi agencija. Međutim, u ovoj baltičkoj državi se proizvodi roba za transnacionalne korporacije koje ih plasiraju na tržište Kine.
Peking je, navodno, obavestio ove kompanije da, ako budu koristili delove i materijale iz Litvanije, neće moći da prodaju svoju robu u Kini.
Podsetimo, uprkos odlučnim protestima Pekinga, u Litvaniji je 18. novembra otvoreno predstavništvo Tajvana. Ova odluka je uznemirila Kinu koji smatra da je potez Vilnjusa kršenje principa njenog teritorijalnog integriteta kao i mešanje u unutrašnje poslove zemlje. Kineske vlasti su snizile nivo diplomatskih odnosa sa baltičkom državom na nivo otpravnika poslova zbog čeka je Vilnjus izrazio žaljenje. Litvanija poručuje da je otkrivanje predstavništva Tajvana zasnovano na ekonomskim interesima.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Podkast
Prorok: Kako je Litvanija opasno naljutila Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala