Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za KiM: Uhapšen Srbin zbog navodnog ratnog zločina

© AFP 2023 / STRINGERKosovska policija
Kosovska policija  - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Pripadnici Kosovske policije uhapsili su po nalogu suda u sredu oko 23 sata na administrativnom prelazu Jarinje Dušana Arsića (51) zbog navodnog ratnog zločina, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
On je prema nalogu suda prebačen u Prištinu, gde je saslušavan jutros do tri sata izjutra, navodi se u saopštenju. Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je obezbedila advokata Dušanu Arsiću koji će ga besplatno zastupati, a o njegovom slučaju obavestiće i sve međunarodne organizacije koje deluju na prostoru KiM.
Arsić je uhapšen dok se sa teritorije Kosova i Metohije vraćao u centralnu Srbiju, i to u pratnji dvoje maloletne dece.
„Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada, nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin", navodi se u saopštenju.
Arsić već godinama vodi sudski spor jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen.
„Očigledno je reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.
Istovremeno, kako se ocenjuje, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima.
„Očigledno je da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba“, navode iz Kancelarije.
„Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području“, zaključuje se u saopštenju, prenosi Tanjug.
Čekić - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
SRBIJA
Još jedna osoba optužena za navodne ratne zločine na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala