- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ambasada Rusije: Izjava senatora SAD o nuklearnom napadu nepromišljena – čije interese on promoviše?

CC0 / The U.S. National Archives/Frank Trevino/Public domain / Američke nuklearne rakete "Peršing II"
Američke nuklearne rakete Peršing II - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u SAD nazvala je nepromišljenim izjave republikanskog senatora Rodžera Vikera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja protiv Rusije zbog situacije oko Ukrajine.
„Ovakve izjave su neodgovorne. Savetujemo svim neprosvećenima da uzmu i pažljivo pročitaju zajedničku izjavu predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država od 16. juna 2021. godine. U tom dokumentu se potvrđuje privrženost dveju zemalja principu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut...“, navodi se u saopštenju ambasade na Fejsbuku.
Diplomatska misija je istakla da američki političar koji radi u zakonodavnom telu „ne dolikuje da se šali sa nuklearnim oružjem“.
Ambasada se takođe upitala čije interese promoviše senator iz Misisipija – Ukrajinaca ili vojno-industrijskog kompleksa Sjedinjenih Američkih Država – u svetlu činjenice da se u njegovoj državi nalaze filijale „Lokhid Martina“, „Nortrop Grumana“, „Rejteona“, „Dženeral atomiksa“ i drugih.
Viker je u intervjuu za „Foks njuz“ preporučio američkom lideru Džozefu Bajdenu da razmotri mogućnost preventivnog nuklearnog udara u slučaju zaoštravanja situacije.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.
Vojnici Narodnooslobodilačke armije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SVET
Američki mediji: Postoje tri tačke u kojima može početi rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala