- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mediji priznali „malu pobedu“ Putina i da je Bajden pokazao - slabost

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Mnogi zapadni mediji ocenili su da razgovor predsednika Rusije i Amerike predstavlja malu pobedu Vladimira Putina, dok za Džozefa Bajdena kažu da njegova nesposobnost da „obuzda“ Moskvu može da se tumači kao znak slabosti.

Mediji su uglavnom saglasni u jednoj stvari, a to je da je kriza u Ukrajini sada najveći izazov za Bajdena, čije su pozicije u svetu poljuljane fijaskom u Avganistanu. Istovremeno, upozoravaju da bi demonstracija slabosti mogla da košta američkog lidera biračkih glasova i da zapreti problemima sa Kinom.

Bez pomaka

Vodeći evropski i američki mediji pišu da rusko-američki pregovori nisu doveli do prelomnih odluka, ali da su vratili primat demokratiji.
Prema pisanju francuskog lista „Mond“, čini se da su pozicije strana i dalje nepomirljive, iako je samit omogućio vraćanje primata diplomatiji na neodređeno vreme. Sa tim se slaže i nemački časopis „Špigl“ koji piše da, iako nije došlo do realnog pomaka na sastanku, političari barem razgovaraju jedan sa drugim.
Američki list „Njujork tajms“ navodi da su pregovori Putina i Bajdena podsećali na vraćanje politici Hladnog rata kada je „strategija NATO-a bila usmerena na to da spreči invaziju Sovjetskog Saveza, a Moskva tražila poštovanje“.

Izazov za Bajdena

Prema pisanju američkog lista „Hil“, rast tenzija u Istočnoj Evropi predstavlja najveći izazov za spoljnu politiku Bajdena. Kako se navodi, njegove pozicije u zemlji i inostranstvu su uzdrmane nakon haotičnog povlačenja američkih snaga iz Avganistana.

I „Špigl“ ističe da je situacija sa Ukrajinom najteži spoljnopolitički test za Bajdena od kada je stupio na položaj predsednika Amerike.

Američki lider je sada usredsređen na unutrašnju politiku SAD i suprotstavljanje Kini, a ukoliko Rusija „napadne Ukrajinu“, mogao bi da se nađe u situaciji nalik onoj u kojoj je bio bivši američki predsednik Barak Obama 2014. godine, ocenjuje se u članku.
„Bela kuća bi ponovo počela da psuje, protestuje i da preti“, ali bi bilo isključeno razmeštanje američkih trupa u cilju podrške Ukrajini, dodaje list.

Bajdenova slabost i Putinova pobeda

U isto vreme, list naglašava da Bajden ne sme da izgleda slabo u odnosu na Putina – to bi moglo da ga košta glasova.
„Njujork tajms“ piše da Bajdenova nesposobnost da „obuzda“ Rusku Federaciju može da se posmatra kao znak slabosti u celom svetu, posebno u Kini.
Moskva je pobedila tokom pregovora, konstatovao je francuski dnevnik „Libersion“.
„Predsednik Rusije je u uslovima velike napetosti između Moskve i Kijeva ostvario malu pobedu tokom jučerašnjeg razgovora sa svojim američkim kolegom putem video-veze“, piše list.

Šta kažu mediji o pretnji sankcijama

Mnogi mediji su pre svega obratili pažnju na to da je američki lider zapretio Rusiji ekonomskim posledicama u slučaju „napada na Ukrajinu“.
Među zapadnim zemljama postoje nesuglasice koje ih sprečavaju da formulišu zajednički stav o Moskvi, a glavni je „Severni tok 2“, kojim bi se gas isporučivao iz Rusije u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu, piše „Volsrit džornal“.
Nemačka i Amerika su imale ozbiljne razgovore o ruskom gasovodu „Severni tok 2“ i u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu mogle bi da zaključe da je gasovod neprihvatljiv, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na neimenovanog diplomatu.
Sama Bela kuća za sada odbija da otkrije detalje sankcije kojima SAD prete Rusiji, podseća „Hil“.
Podsetimo, pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov izjavio je ranije da je Putin svom američkom kolegi tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu, a da je Bajden, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine.
Američki lider je istakao navodnu „preteću” prirodu kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica, a šef ruske države je odgovorio da je NATO taj koji preduzima opasne pokušaje osvajanja ukrajinsku teritoriju i da povećava vojni potencijal u blizini ruskih granica.
Onlajn razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Ključne tačke razgovora Putina i Bajdena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala