Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić otkrio sledeći potez o Zakonu o eksproprijaciji

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksanadra Vučić predložio je Vladi Srbije da ne donosi nikakav novi zakon o eksproprijaciji, već da se napravi javna rasprava o postojećem zakonu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je danas posle podne, u 17:30 časova, na osnovu člana 113, stav 1 Ustava Srbije, i član 19 stav 1 o predsedniku Srbije, doneo odluku i potpisao je o vraćanju skupštini izglasan zakon o eksproprijaciji.
Vučić je, na konferenciji za medije, poručio da vraća zakon na ponovno odlučivanje Skupštini, i da je odluka odmah dostavljena parlamentu.
Ukazao je da je jedan od retkih predsednika koji je vraćao zakone skupštini, poput zakona o vodama, i upozoravao pre ulaska u skupštinu, kao što je bio zakon o policiji.
Zakon o vodama, podsetio je, povučen je iz procedure.
„Dogodilo se u želji, kako sam razumeo ljude iz vlade, da donesu najbolji mogući način za rešavanje problema eksproprijacije, da je donet zakon, u kojem ima jedna stvar koja je problematična za mene, a to su rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti, bilo zemljišta ili kuće, bilo koje nepokretnosti, da mora da prihvate odluke Uprave prihoda, a rokovi za žalbu su pet plus tri dana, što je užasno kratko“, objasnio je on.
Vučić je kazao da zakon nije protivustavan, ali je dodao da zakon nije prošao kroz javnu raspravu, uz obrazloženje da je bio na javnom uvidu.
Zakon, dodaje, nije donet po hitnom postupku.

„Nije bilo javne rasprave uz čudno objašnjenje - kovid je. Ma nemojte. Svi izmišljaju brojeve ljudi na svojim skupovima od vladajuće partije i opozicionih. Svi bi pozvali i 5 miliona ljudi, a tada nije problem kovid, ali za javnu raspravu je problem“, objasnio je on.

Rekao je da se konsultovao sa svim pravnim stručnjacima do čijeg mišljenja mu je stalo.
Rekao je da je u zakonu našao još stvari koje nisu dobre.
„ U njemu vidim stalnu maniju ministara da se mešaju u sve i sebi preuzimaju određene nadležnosti gde ne mora da ih bude. Nije namera bila - šta sa Rio Tintom, već samo da budu još važniji i brže i lakše da reše problem“, dodao je on.
"Doneo sam odluku i potpisao tu odluku o vraćanju Zakona o izmenama zakona o eksproprijaciji u skupštinsku proceduru", istakao je Vučić.
"Postojala je mogućnost tumačenja koju bi neko nekada mogao da obara, zbog člana 58. Ustava gde se krši pravo svojine. Iako u mnogim zemljama EU to rade i posle 8 dana, svakako smatram da su rokovi sumanuti", kazao je Vučić.
"To znači da je Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji vraćen Skupštini. Oni večeras ili sutra mogu da donesu odluku kojom će da povuku taj zakon. Moj predlog Vladi RS je da ne donosi nikakav novi Zakon o eksproprijaciji već da zamoli sve iz te oblasti, da se napravi jedna najšira javna rasprava", rekao je Vučić.
Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Vučić vratio Zakon o eksproprijaciji, predložene izmene Zakona o referendumu
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
SRBIJA
Dačić: Vlada ne može da povuče usvojen zakon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala