- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta znači za Balkan evropska „Globalna kapija“ protiv Kine | Svet sa Sputnjikom

Pratite nas
Evropska unija pokušava da se vrati u geopolitičku igru na velika vrata kroz projekat „Globalna kapija“ za koji izdvaja astronomskih 300 milijardi evra. Brisel ni ne krije da je to odgovor na kineski „Pojas i put“, a jedno od poprišta gde će ukrstiti koplja s kineskom megainicijativom je bez sumnje i Balkan.
EU planira da kroz novi projekat, usvojen na sastanku Evropske komisije 1. decembra, do 2027. ulaže u infrastukturu, digitalne tehnologije, klimu i energetiku, saobraćaj, zdravsto, obrazovanje i istraživanja u zemljama u razvoju. Evropska inicijativa je pritom deo šireg globalnog projekta G7 „Izgradimo ponovo bolji svet“, koji je promovisan na junskom samitu u Kornvolu.
Može li evropska „Globalna kapija“ da zaustavi širenje kineskog „Pojasa i puta“? Koje će zemlje biti obuhvaćene ovom inicijativom? Hoće li i ona biti upotrebljena kao geopolitičko oružje i novo sredstvo za ucene i uslovljavanja? Kako na ove evropske planove gleda Kina? Gde je mesto Balkana u novoj evropskoj ekonomskoj ofanzivi?
Temu istražujemo u emisiji "Svet sa Sputnjikom" čiji su gosti ekonomista dr Goran Nikolić i dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca , gledajte na fejbuku Sputnjika ali i odloženo na jutjub kanalu Sputnjik Srbija.
Svet sa Sputnjikom, 8.12. 2021
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala