- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta nova nemačka vlada donosi Srbiji i svetu I Sputnjik intervju

Pratite nas
Prema sporazumu koji su postigle Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali, Olaf Šolc predvodiće trostranačku koaliciju sa širokim planovima prelaska Nemačke na zelenu ekonomiju. Nakon 16 godina vlade Angele Merkel pitanje je – šta nova nemačka vlada donosi Srbiji i svetu?
Na parlamentarnim izborima u Nemačkoj održanim 26. septembra socijaldemokrate su tesno pobedile konzervativni blok (CDU/CSU) Angele Merkel i saopštile da će učiniti sve da formiraju vladu. Nakon dvomesečnih pregovora to se i dogodilo, a Olaf Šolc je četvrti posleratni kancelar Nemačke iz redova socijaldemokrata, posle Vilija Branta, Helmuta Šmita i Gerharda Šredera.
Prema sporazumu takozvane „Semafor koalicije“, napisanom na 117 strana, Nemačka se mora osloboditi uglja i dovesti nivo obnovljivih izvora energije do 2030. na 80 posto, a dogovoreno je i povećanje minimalnih zarada i preduzimanje mera za obuzdavanje pandemije. Novi ministar finansija biće lider Liberala Kristian Lindner, dok dvoje lidera Zelenih dobijaju ključne resore – Robert Habek vodiće „superministarstvo“ koje obuhvata ekonomiju i klimu, a Analena Berbok biće prva ministarka spoljnih poslova u istoriji Nemačke.
O tome šta Nemci, ali i Srbija, Evropa i svet mogu da očekuju od nove vlade u emisiji „Sputnjik intervju“ govori nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Nemačke Miroslav Stojanović.
Emisija je na programu radija Studio B u 21 sat, kao i na youtube kanalu Sputnjik Srbija.
Autor i voditelj je Sandra Čerin.
Sputnjik intervju Miroslav Stojanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala