- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbi kao pacovi koji opsedaju Knin, pobeđuje ih trubadur iz Čavoglava: Sramotan crtani iz Hrvatske

© Tanjug / FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTICObeležavanje operacije „Oluja“ u Hrvatskoj
Obeležavanje operacije „Oluja“ u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Crtani film „Domovinski rat za najmlađe“, koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji je objavila satirična stranica „Pretjerivač“, prikazuje Srbe kao pacove koji terorišu Knin.
„To je nastavak takmičenja da se Srbi prikažu u najgorem svetlu, i da bi se potkrepio hrvatski državni narativ o Srbima i JNA kao agresorima i „jadnim Hrvatima“ koji su se odbranili od „zlih Srba“, ocenio je direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, prenosi RTRS.
Podsećamo, „Pretjerivač“ je poznata satirična stranica iz Hrvatske koja se često bavi najosjetljivijim temama i kroz brutalan humor ismejava stvarnost, najčešće nacionalizam, desničarske pokrete.
Štrbac kaže da Hrvatska, koristeći taj narativ iz 90-tih, vrši reviziju i rehabilitaciju ustaštva, NDH, sve je to negde povezano, a da su Srbi tu uvek ona ružna, prljava, zla strana.
On je naveo da je film dobio iz Hrvatske i pre nego što je postavljen na društvene mreže, te da je jasno da je „trubadur iz Čavoglave“, koji uz zvuke melodije pesme o vojvodi Đujiću zauvek izvodi pacove iz kraljevskog grada Knina i odvodi do velikog traktora koji će ih sve zajedno i zauvek odvesti preko Drine, niko drugi nego „proslavljeni“ hrvatski pevač Marko Perković Tompson.
„On je iz Čavoglava, ko će biti drugi, a i onu pesmu „Srbi bježte preko Drine ...“ peva on“; rekao je Štrbac.
Snimak tog crtanog filma u međuvremenu je skinut sa društvenih mreža na kojima se bio pojavio ili mu se ne može pristupiti.
Štrbac je naglasio da se ovaj crtani ne može gledati izdvojeno i naveo da je u pripremi video-igrica „Vukovarska bitka“ na kojoj rade vrhunski programeri, a da je još 2008. godine plasirana igrica u vidu „Ne ljuti se čoveče“ koja je prikazivala vojno-policijsku akciju „Oluja“.
„To se prodavalo deci naravno, sve je to priprema za decu predškolskog uzrasta. To je jedan vid žestoke indokrinacije, koja traje u kontinuitetu“, rekao je Štrbac.
Animirani crtani film „Domovinski rat za najmlađe“, počinje u bajkovito prikazanom Kninu, čiji mir i ljude /Hrvate/ koji žive u njemu remete štakori-pacovi /Srbi/ koji ne samo da ih potkradaju i maltretiraju nego su odlučili da svi moraju živeti u jednoj „čistoj štakorskoj državi".
„A, kada se, kako narator crtanog kaže, činilo da više nema nade i da su štakori pobedili, pojavio se svirač iz Čavoglava sa čarobnom frulom koga štakori nisu u početku shvatili ozbiljno pa su nastavili sa „velikoštakorskom agresijom“, sve dok im nije zasvirao omiljenu melodiju, pa su začarani izašli iz Knina pevajući pesmu o vojvodi Momčilu Đujiću i Dinari“, ispričao je Štrbac.
Čak je i jedan štakor, dodao je on, koji se kolebao krenuo za njima, a kapija Knina se zauvek zatvorila.
Znajući šta štakori i najviše žele, dodaje Štrbac, svirač ih je namamio u „čarobni traktor“.
Crtani, koji traje dva minuta i devet sekundi završava rečima: „Čim su štakori ušli u traktor nestali su zauvek sa ovih područja i svi su živeli sretno do kraja života“.
*Korigovana verzija prethodno objavljenog teksta
Vukovar, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2021
DRUŠTVO
Nova „Bitka za Vukovar“: Na klik do mržnje i antisrpstva?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala