- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sprema se sudar Zemlji najbližih supermasivnih crnih rupa

© Foto : ESO/S. BrunierRotirajuća crna rupa
Rotirajuća crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Sudar para obližnjih supermasivnih crnih rupa trebalo bi da se dogodi u dogledno vreme. Ovi ogromni objekti najbliži su jedan drugom od bilo kog do sada poznatog para takozvanih supermasivnih crnih rupa, a ujedno su i najbliži takav par Zemlji.
Astrofizičarka Karina Vogel sa Univerziteta u Strazburu u Francuskoj i njene kolege pronašli su ova dva objekta koristeći se vrlo velikim teleskopom u Čileu. Veća crna rupa je 154 miliona puta masivnija od Sunca, a manja ima 6,3 miliona masa Sunca, piše „Nju Sajentist“.
Nalaze se u galaksiji NGC 7727, koja je od nas udaljena oko 89 miliona svetlosnih godina. Veća crna rupa smeštena je u središtu galaksije, dok je manja od nje udaljena oko 1.600 svetlosnih godina i verovatno je nekada pripadala jednoj drugoj, manjoj galaksiji koju je NGC 7727 progutao pre više milijardi godina.

Šta će doneti spajanje

Sada se te crne rupe spremaju na, prema svemirskim razmerama, skorašnji sudar. Naime, stručnjaci su izračunali da će one da se sudare za oko 250 miliona godina i spoje u jednu kolosalnu crnu rupu.
„Procenjujemo da će se ove dve supermasivne crne rupe, na osnovu njihove međusobne blizine i njihovih brzina, spojiti u jednu čudovišnu, verovatno u sledećih 250 miliona godina“, izjavio je astrofizičar Holger Baumgard sa Univerziteta Kvinslend u Australiji, prenosi ESO.
Pomenuti par crnih rupa pet puta je bliži Zemlji od sledećeg najbližeg supermasivnog para, a naučnici su ga uočili na osnovu orbita obližnjih zvezda.
„Ovi procesi u astronomiji traju milijardama godina, tako da ih je teško pratiti. Ipak, možemo reći da smo sada uspeli da uhvatimo ove crne rupe u procesu spajanja. To je faza koju retko imamo priliku da posmatramo“, rekla je Karina Vogel.

Šta se skriva u „lokalnom svemiru“

„Možda izvan centra galaksija postoji mnogo više skrivenih supermasivnih crnih rupa. One su obično 'tihe' pa ih je teško otkriti. Naše otkriće pokazuje da bi izvan središta galaksija moglo da bude mnogo više ovih ostataka spajanja galaksija, odnosno da bi se tamo moglo skrivati još dosta za sada neotkrivenih masivnih crnih rupa“, dodala je ona.
„To bi moglo za 30 odsto da poveća ukupan broj supermasivnih crnih rupa u lokalnom svemiru“, navela je astrofizičarka.
Istraživanje pod nazivom „First direct dynamical detection of a dual super-massive black hole system at sub-kpc separation“ objavljeno je u časopisu „Astronomy & Astrophysics“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala