- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Retka i čudna bolest“ – NBA zvezda doživela kolaps plućnog krila

© REUTERS / Troy WayrynenAmerički košarkaš Si Džej Mekalum
Američki košarkaš Si Džej Mekalum - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Si Džej Mekalumu, jednom od najboljih košarkaških bekova na svetu, dijagnostikovan je pneumotoraks – patološko stanje koje se karakteriše prisustvom vazduha u plućnoj maramici koji dovodi do kolapsa pluća.
Mekalum, koji igra za Portland Trejl Blejzerse u NBA, doživeo je povreda rebara pre nekoliko dana i sumnja se da je upravo ovaj problem prouzrokovao kolaps desnog plućnog krila.
Iako su dalja istraživanja pokazala da Mekalum nije doživeo težu povredu rebara, nakon čega je saopšteno da bi trebalo da igra narednu utakmicu, ubrzo se pojavila informacija da mu je dijagnostikovan pneumotoraks.
Ova bolest nastaje spontano, bez povrede pluća. U određenim situacijama može biti prouzrokovan i traumom ili jatrogeno (prilikom invazivne dijagnostičke procedure kao što je plasiranje centralnog venskog katetera).
Lečenje nekomplikovanog spontanog pneumotoraksa može biti konzervativno, ali je češće hirurško. Pneumotoraks prema nastanku može biti: traumatski (spoljni i unutrašnji) i arteficijalni (dijagnostički i terapeutski).
Pneumotarks prouzrokuje jak bol u grudima i nedostatak daha.
Najoptimalniji način lečenja pneumotoraksa je hirurški. Izvodi se torakalna drenaža grudne šupljine u lokalnoj anesteziji, čime se pritisak u istoj dovodi u normalu a pluće se širi, odnosno kolpas se eliminiše.
Obično se izlečenje postiže nakon dva do tri bolnička dana.
Pneumotoraks je jako retka bolest za sportiste, te u istoriji NBA imaju samo dva slučaja poznata slučaja – Džerald Volas i Terens Džons koji su doživeli prelome rebara koje je prouzrokovalo pneumotoraks.
„Jako čudna i atipična povreda za NBA igrače. Džerald Volas i Terens Džons obojica su imali povrede rebara koja je uključivala i pneumotoraks. Prosečno su odsustvovali oko sedam utakmica“, napisao je novinar Džef Stots.
Odustvovali su prosečno nedelju i po dana, a videćemo koliko će jedan od najvažnijih igrača Blejzersa biti van terena.
Iz Portlanda saopštili su da će Mekalum biti dodatno ispitan i da će se uskoro oglasiti novim saopštenjem.
Mekalum ima 30 godina i ove sezone prosečno beleži 20,6 poena, 4,1 skokova i 4,5 asistencija, uz jednu ukradenu loptu i tri pogođene trojke po meču.
Sahranjen Stevan Jelovac: „Bio je ono što je danas najteže – bio je čovek“
Meloun o Jokićevom tripl-dablu: Nije bilo sjajno
Jokić „preskočio“ još jednu legendu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala