- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski poslanik: Zapadu se priviđa obnova SSSR-a

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaZastava SSSR ispred zidina Kremlja
Zastava SSSR ispred zidina Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države osećaju fantomske bolove Hladnog rata i ne mogu da prihvate novu realnost multipolarnog sveta, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki komentarišući izjavu zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland o obnovi SSSR-a.
„Danas se navršava 30 godina od potpisivanja Beloveškog sporazuma koji je postavio osnove za kraj postojanja SSSR-a. Ali snaga i moć te velike zemlje još uvek ne dozvoljava zapadnim političarima da mirno spavaju... Sjedinjene Američke Države očigledno nastavljaju da osećaju ‘fantomske bolove’ Hladnog rata, primećujući ‘duh komunizma’ u Evropi i ne mogu da prihvate realnost multipolarnog sveta bez vladavine jednog hegemona“, napisao je Slucki na svom kanalu na Telegramu.
Istovremeno je primetio da se saradnja u okviru ZND, Evroazijskog ekonomskog saveza i niza drugih struktura, na primer, BRIKS i ŠOS, u kojima učestvuje Rusija, „izgrađuje isključivo na ravnopravnim i obostrano korisnim osnovama, a ne protiv nekoga“.
Slucki je istakao da je američka, a ne ruska spoljna politika poslednjih godina usmerena na revanš radi uspostavljanja dominacije.
„Očigledno da se odatle, u uznemirenoj svesti i priviđa težnja Moskve da obnovi SSSR“, istakao je poslanik.
Slucki je dodao da je Rusija zainteresovana za stabilne i razumljive odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, a „ne za ‘reinkarnaciju’ blokovske konfrontacije“.
Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da Vašington brine mogućnost da predsednik Rusije Vladimir Putin namerava da uđe u istoriju tako što će obnoviti Sovjetski Savez.
Vojnici paradnih jedinica na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Ruski diplomata Zapadu: Nemojte da vas brine "povratak Rusije"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala