- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija najavljuje „rat“ za tržište svemirskog turizma

© Foto : Roskosmos / Ivan Vagner„Sojuz MS-17“ se spaja sa Međunarodnom kosmičkom stanicom
„Sojuz MS-17“ se spaja sa Međunarodnom kosmičkom stanicom - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Rusija neće ustupiti segment svemirskog turizma američkim kompanijama, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Nećemo ustupiti tu nišu Amerikancima, spremni smo da se borimo za nju“, rekao je Rogozin na sastanku sa odredom kosmonauta.

Prema njegovim rečima, program letenja svemirskih brodova „Sojuz“ za 2023. godinu biće intenzivan zbog dodatnih zahteva za tim letovima.
„Danas sam naložio da se revidira program proizvodnje transportnih (svemirskih brodova) u korist letelica sa posadom, jer imamo dve prijave“, dodao je Rogozin.
Pored turističkih letova, naglasio je, razgovara se i mogućim ekspedicijama stručnjaka iz različitih zemalja, na primer Belorusije ili Turske.
Podsetimo, danas je sa ruskog kosmodroma „Bajkonur“ poletela raketa „Sojuz-2.1a“ sa svemirskim brodom „Sojuz MS-20“. U svemir su otputovali i turisti: japanski milijarder Jusaku Maezava i njegov pomoćnik Jozo Hirano.
U periodu od 2001. do 2009. godine prema ugovorima sa kompanijom „Spejs Advenčurs“ brodovima „Sojuz“ je na Međunarodnu svemirsku stanicu prevezeno sedam turista. Prema informacijama iz različitih izvora, oni su za svoja svemirska putovanja platili od 20 do 40 miliona dolara.
Tročlana posada se priprema za let na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Izlet u vasionu: Svemirski turisti nakon 12 godina ponovo u „pohodu“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala