- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će isporučiti Turskoj novu partiju S-400

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Rusija namerava da isporuči dodatnu partiju protivvazdušnih raketnih sistema S-400 Turskoj, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov grčkoj televiziji „Antena“ (ANT1).
"Imamo dogovor sa našim turskim partnerima i nadamo se tome", odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li će Rusija isporučiti još jednu partiju PVO sistema S-400.
Govoreći, šta je interes Rusije da, bez obzira na američke sankcije, isporučuje S-400 Turskoj, Peskov je rekao: "Svi znamo da SAD vole da igraju tu igru sa sankcijama, iako shvatamo da one nikad ne postižu svoj cilj. Nikad nisu uspele da nateraju neku zemlju da promeni svoje mišljenje".
On je dodao da je politika Rusije usmerena na saradnju u različitim oblastima, posebno sa našim partnerima.
"Taj tip saradnje između Rusije i Turske ne predstavlja pretnju ni za jednu državu, posebno ne za Grčku, pošto to nije ofanzivni sistem, već 100 odsto odbrambeni", uverio je Peskov.
Moskva je 2017. godine potpisala ugovor o isporuci PVO sistema S-400 Ankari. Turska je bila prva zemlja NATO-a koja je ove sisteme kupila od Rusije. Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju Vašingtona i Alijanse u celini. SAD ne prestaju sa pokušajima da nateraju Tursku da odustane od ruskih sistema PVO. Zbog činjenice da Ankara ne podleže pritisku i ne odustaje od S-400, Vašington ju je isključio iz svog programa za proizvodnju lovaca-bombardera pete generacije F-35.
Protivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SVET
Turska i SAD formiraju radnu grupu zbog situacije sa sistemima S-400
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala