- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija se svima dopadala kad su joj slali krompir kao pomoć, a čim je ojačala – obuzdavanje

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Ograničenja i sankcije uvode se pod izgovorom osiguravanja bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država, ali to je potpuna besmislica – radi se o pokušaju obuzdavanja razvoja Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika u Sočiju, Putin se prvo osvrnuo na sankcije koje je američka strana uvela protiv Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi krajem novembra.
„Na koji način vaš Institut ugrožava bezbednost SAD? Ni na koji, to je potpuna glupost. Postoji samo jedno objašnjenje – pokušaj obuzdavanja razvoja“, ocenio je Putin.
Kako je objasnio, sredinom devedesetih godina prošlog veka Rusija je bila svima dobra i svima se dopadala „kada su joj slali krompir u okviru humanitarne pomoći“.
„Hvala i na tome, mnogi su to iskreno radili, znam i iskreno govorim o tome, jer sam razgovarao sa tim ljudima u Sankt Peterburgu“, dodao je ruski lider.
Međutim, prema rečima Putina, čim je Rusija počela da izlazi iz teške situacije, kada je počela da se razvija, počeli su da gledaju na nju kao na konkurenciju pa se situacija promenila i na političkoj sceni, i u međunarodnoj sferi, i u proizvodnji, nauci, energetici.

„A to im se već ne dopada. I naši takozvani partneri su počeli da vode politiku obuzdavanja“, konstatovao je predsednik Rusije.

Takođe je objasnio kako se može odgovoriti na zapadne sankcije.
„Neophodno je povećavati suverenitet na globalnom nivou“, istakao je ruski lider.
Prema rečima Putina, stiče se utisak da se političke snage u Americi takmiče, zarađujući poene na antiruskim sankcijama.

„Ponekad se stiče utisak da se različite političke snage u Sjedinjenim Državama jednostavno takmiče međusobno, pokazujući svoje antirusko raspoloženje, i tako zarađuju poene u unutrašnjoj politici. Jednostavno u međusobnoj borbi. Nema ništa dobro u tome i ono što je zanimljivo – ne vidim kako mogu izaći iz tog kruga, iako će, naravno, to morati da urade. Jednostavno će morati zbog specifičnog razvoja situacije u svetu“, rekao je ruski lider.

Putin je kroz šalu naglasio da poslednjih dana stalno razgovara o sankcijama, između ostalog, bile su tema i tokom jučerašnjeg razgovora sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.
Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.
Onlajn razgovor predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Ključne tačke razgovora Putina i Bajdena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala