- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin čestitao Šolcu, zahvalio Merkelovoj na saradnji

© AP Photo / Markus SchreiberNovi nemački kancelar Olaf Šolc
Novi nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke Olafu Šolcu povodom njegove inauguracije na mesto nemačkog kancelara, prenosi pres služba Kremlja.
„Odnosi Rusije i Nemačke su tradicionalno od velikog značaja ne samo za narode naših zemalja, već i za celu Evropu. Nadam se uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa Vama i zajedničkom radu na aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. To bi nesumnjivo odgovaralo fundamentalnim interesima Rusa i Nemaca i doprinelo konsolidaciji stabilnosti i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou“, navodi se u čestitki.

Poruka Merkelovoj

Putin je takođe uputio telegram i bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kako navodi pres-služba Krema, Putin se Merkelovoj u svom telegramu obratio na „ti” i uverio je u nastavak prijateljske komunikacije.
U poruci Merkelovoj ruski lider je izrazio „iskrenu zahvalnost za plodnu saradnju i spremnost na dijalog uz uzajamno poštovanje“.
„Stalno smo bili u kontaktu i pokušavali da nađemo izlaze i iz najtežih situacija. Tokom godina na čelu nemačke vlade, s pravom si stekla visok autoritet u Evropi i širom sveta. Siguran sam da će tvoje bogato iskustvo kao državnika i političara biti uvek traženo. I, naravno, nastavićemo našu prijateljsku komunikaciju“, naglasio je ruski predsednik.
Šolca je na mesto novog nemačkog kancelara imenovao predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, a prethodno je novi šef vlade izabran na sednici nemačkog Bundestaga, gde je dobio apsolutnu većinu glasova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala