- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ministar o „rupama u zakonu“, a mediji o Đokoviću: „Novak bi morao da razmisli“

© AP Photo / SARAH STIERNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Džejms Merlino, zamenik premijera Viktorije i ministar obrazovanja Australije, saopštio je da Novak Đoković neće moći da iskoristi „zdravstveno izuzeće“ kako bi igrao nevakcinisan na Australijan openu, iako srpski teniser niti u jednom trenutku nije dao povod za takvu izjavu.
Čelnici Australijan opena saopštili su listu tenisera koji su prijavljeni za prvi Grend slem u sezoni i među njima nalazi se ime najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.
Pored toga objavljen je pravilnik koji će teniseri morati da prate kako bi učestvovali na turniru, a jedna od glavnih stavki je obavezna vakcinacija.
Međutim, postoji takozvano zdravstveno izuzeće koje, kao što reč kaže, izuzima pojedine tenisere od pravila obevezne vakcinacije.
Mediji u Australiji već su počeli da spekulišu kako će Đoković pokušati da iskoristi to pravo.
„Novak Đoković morao bi još jednom da razmisli ako misli da će njegovo učešće na ATP kupu u Sidneju predstavljati 'rupu u zakonu' u odbrani krune na Australijan openu. Njegovo učešće na ATP kupu izazvalo je teorije da će to iskoristiti kao neku vrstu načina da se zaobiđu pravila za igrače koji se takmiče na Australijan openu“, navode „Vesti Australije
Zatim se javio i zamenik premijera države Viktorija Džejms Merlino.
„Svi se raduju Australijan openu i očekuje se da svi koji budu prisustvovali – gledaoci, igrači, službena lica, osoblje – budu potpuno vakcinisani“, rekao je Merlino.
„Postoje i medicinska izuzeća, ali ona nisu 'rupa u zakonu' za privilegovane tenisere. To je medicinsko izuzeće u izuzetnim okolnostima ako imate akutno zdravstveno stanje“, dodao je.
Pod „privilegovane tenisere“ Merlino je bez sumnje mislio na Novaka Đokovića, što potvrđuju i članci na australijskim portalima koji sve vreme provlače ime srpskog tenisere kroz tekstove, a u vezi zdravstvenog izuzeća.
Pored toga, do pomenutog izuzeća biće jako teško doći, pošto će morati da prati stroge smernice vlade Australije.
„Svaka prijava za medicinsko izuzeće mora da sledi stroge vladine smernice zasnovane na kliničkom savetu ATAGI (Australske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju). Ovo je isti proces koji se odnosi na svaku osobu koja želi da uđe u Australiju. Svaka insinuacija da Australijan open traži 'rupe' u ovom procesu je jednostavno netačna“, navode iz Tenis Australije.

„Odlučivanje o medicinskim izuzecima je domen nezavisnih medicinskih stručnjaka. Nismo u poziciji da utičemo na ovaj proces, niti bi trebalo to da radimo“, dodaje se.
Sve je ovo u redu, i treba napomenuti da zdravstveno izuzeće ne može da se koristi kao „rupa u zakonu“, ali je potpuno nepotrebno provlačiti ime bilo kog tenisera, pa tako ni Novaka Đokovića.
Da je Đoković dao povod i izjavio kako će zatražiti izuzeće, imalo bi smisla da mediji i političari provlače njegovo ime u ovom kontekstu, ali ovako nije u redu.
Novak nije izjavio ni da je vakcinisan, ni da nije, zadržao je tu informaciju za sebe i zbog toga se već mesecima unazad nalazi na udaru medija, pre svega iz Australije zbog predstojećeg Grend slema.
Ako neko neće tražiti „rupe u zakonu“, to je onda Đoković koji je kroz karijeru pokazao da ne preskače korake i da je jedan od najvećih fer-plej tenisera, ali ovde se radi o problemima druge prirode jer se ne uklapa u taj „zapadnjački kalup“.
Novogodišnji spektakl – 1. januara igra Srbija!
Novak Đoković prijavljen za Australijan open!
Dva scenarija za Đokovića – jedan je „zatvor“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala