Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Fon Kramonova objasnila o čemu je pričala sa Grigorijem

© Foto : Eparhija diseldorfska i nemačkaPoslanica Evropskog parlamenta iz redova zelenih Viola fon Kramon i episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova zelenih Viola fon Kramon i episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Članica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon nastavila je na Tviteru da se bavi Srpskom pravoslavnom crkvom, nakon što je njen komentar tokom polemike na toj društvenoj mreži da "SPC ne postoji", izazvao negodovanje javnosti.
Fon Kramonoova je napisala da u ponedeljak, u razgovoru sa episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke, nakon kojeg je usledila sporna izjava, ni u jednom trenutku nije raspravljano o unutrašnjoj organizaciji Srpske pravoslavne crkve, niti je dovođena u pitanje njena autokefalnost i jedinstvo.
Dodala je da je njena poruka imala za cilj "da ponovi lepotu pluraliteta mišljenja i pristupa unutar jedne, nedeljive SPC".
"Ostajem čvrsto posvećena međuverskom dijalogu i cenim vredan doprinos verskih poglavara kao što je vladika Grigorije u tom pogledu", napisala je Fon Kramon.
Episkop diseldorfski Grigorije takođe se oglasio povodom spornog tvita, rekavši da tokom sastanka nije pominjana tema strukturalne organizacije Srpske pravoslavne crkve, kao i da je saglasan sa saopštenjem Informativne službe SPC.
Srpska pravoslavna crkva je juče u odgovoru Violi fon Kramon, poručila da SPC u Nemačkoj postoji i to kao deo jedne nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, te da i Ustav SPC i njene uredbe važe i na teritoriji Nemačke, kao i bilo gde na njenom kanonskom području. "Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i po potrebi razrešava eparhijskog arhijereja", navodi se u saopštenju.
Iz SPC su, takođe, naveli da su povodom objave Fon Kramon primili veliki broj oštrih negodovanja.
Fon Kramonova, koja je izvestilac Evropskog parlamenta za tzv Kosovo, je nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da "SPC ne postoji", ali je ubrzo potom izbrisala tvit.
"Ne postoji "Srpska pravoslavna crkva", to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", napisala je Fon Kramon komentarišući jednu od objava u prepisci, a u kojoj se kaže da je Srpska pravoslavna crkva "pro-ruska" i da bi bilo sjajno da se to promeni.
Viola fon Kramon - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
SRBIJA
Da li je Viola napravila samo omašku da ne postoji SPC u Nemačkoj ili su motivi opasniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala