- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Donjeck: Sada je jasno – Ukrajina definitivno izgubila suverenitet

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u Donjeck
Znak na ulazu u Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Pregovori predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, tokom kojih je o situaciji oko Ukrajine diskutovano bez prisustva predstavnika Kijeva, dokazali su da je ta zemlja definitivno izgubila suverenitet, izjavio je predsednik Narodnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vladimir Bidjovka.
Prema njegovim rečima, očigledno je da su stavovi ruskog i američkog predsednika o pitanjima o kojima su razgovarali – različiti, ali je najvažnije da je do razgovora došlo.

„Ukrajina je bila jedan od kamena temeljaca diskusije i razgovor dvojice lidera jasno je pokazao da je ta zemlja definitivno izgubila suverenitet. U ovoj situaciji građani Ukrajine ne bi trebalo da imaju iluzije da su upravo zbog pozicije njihove vlasti milioni Ukrajinaca danas faktički postali taoci politike Vašingtona“, rekao je Bidjovka za Donjecku novinsku agenciju.

Bajdenova retorika – agresivna i nelogična

Istovremeno, političar smatra da su tvrdnje Bajdenove administracije o navodno opasnim kretanjima ruskih snaga u blizini ukrajinske teritorije – agresivne i nelogične. Retoriku američkog predsednika na pregovorima takođe je nazvao prilično agresivnom – Rusiji je prećeno novim sankcijama zbog pomeranja njene vojske po sopstvenoj teritoriji.
Kako je pojasnio, da se radi o kretanju Oružanih snaga Rusije u blizini granice SAD sa Meksikom ili Kanadom, „retorika bi mogla da se percipira kao osnovana, ali reč je o kretanju ruskih trupa u granicama ruske državne granice“.
S tim u vezi, on je podsetio da i u Ukrajini potpuno otvoreno govore o radu stranih instruktora, operativnih centara i najrazličitijim oblicima rada stranih vojnih struktura na njihovoj teritoriji. Kako je rekao, NATO je već proširio geografiju svog prisustva u Evropi.

„U isto vreme, svi mi vidimo i znamo da su se same Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici prilično čvrsto stacionirali u Ukrajini. Evidentno je da istina ovde nije na američkoj strani“, istakao je Bidjovka.

Takođe je podsetio da je šef ruske države jasno definisao stav o situaciji u Ukrajini, nedopustivosti širenja NATO-a na istok, kao i o nacionalnoj bezbednosti Rusije.
Mislim da ga je Bajden čuo i da mu politička igra jednostavno ne dozvoljava da to iskreno prizna, konstatovao je predsednik Narodnog saveta DNR.

Americi ne odgovara deeskalacija u Donbasu

Međutim, on smatra da je malo verovatno da će jučerašnji razgovor dvojice lidera dovesti do deeskalacije u Donbasu, jer, kako kaže, Vašingtonu to ne odgovara.

„Teško je očekivati deeskalaciju sukoba, jer SAD odgovara da preko njega vrši pritisak na Rusiju i zemlje EU. Sa svoje strane će ukrajinske vlasti, koje ne donose odluke samostalno, već slepo izvršavaju naređenja iz Vašingtona, delovati zavisno od toga kakvu im politiku ponašanja odrede“, zaključio je predstavnik DNR.

Podsetimo, u utorak je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je ranije da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o „crvenim linijama“ i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu.
Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine. Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine. Sa svoje strane, ruski lider je obavestio svog američkog kolegu o tome da Kijev ne poštuje Minske sporazume i da sabotira dogovore i istakao da je NATO taj koji preduzima opasne pokušaje osvajanja ukrajinske teritorije i da povećava svoj vojni potencijal u blitini ruskih granica.
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
RUSIJA
Zapadni mediji priznali „malu pobedu“ Putina i da je Bajden pokazao - slabost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala