Dani slovenačkog filma od 8. do 11. decembra u Srbiji

CC0 / pexels / Skitterphoto / Filmska traka
Filmska traka - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Filmska revija „Dani slovenačkog filma“ biće održana od 8. do 11. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije.
Ova tradicionalna manifestacija, koja se ove godine održava po sedmi put, predstaviće osam dugometražnih filmova novije produkcije i osam kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji će se prikazivati pre celovečernjeg filma.
Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće film „Doviđenja u sledećem ratu“ iz 1980. godine, nastao u saradnji srpskog reditelja Živojina Žike Pavlovića i slovenačke produkcije i glumačke podrške, a prema literarnom predlošku Vitomila Zupana.
Biće prikazana digitalizovana kopija u opremi Slovenačkog filmskog centra, a pre filma, uz prisustvo predstavnika ministarstava kulture Srbije i Slovenije, reviju će otvoriti dramska umetnica Milena Pavlović, ćerka znamenitog pisca i reditelja
Na ovogodišnjim Danima slovenačkog filma publika će videti i filmove „Nekad su bili ljudi“ Gorana Vojnovića, „Zastoj“ Vinka Moderndorfera, „Sanremo“ Miroslava Mandića, „Slovenac koji je preleteo vek“ Dušana Milaveca, kao osam kratkih i eksperimentalnih filmova.
Nakon projekcije autori i producenti predstaviće se publici i razgovarati sa voditeljima programa.
U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg festivala koji uređuje dr Ivana Kronja, postavljena je i izložba filmskih plakata iz opusa Živojina Žike Pavlovića i Vitomila Zupana, uz podršku Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.
Okrugli sto „Živojin Pavlović u slovenačkoj kinematografiji“ uz učesnike iz Srbije i Slovenije, stručnjake za književnost i film, održaće se drugog dana revije, 9. decembra u 12.00 u Jugoslovenskoj kinoteci.
Prateći program obuhvata i Radionicufilmske animacije Miloša Tomića i tribine na kojima će učestvovati autori, teoretičari i producenti iz obe države. Biće predstavljena i knjiga „Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet“ Ivane Kronje.
Izabrani filmovi biće prikazani i u kulturnim centrima Niša, Novog Sada, Pančeva, Kovina i Smedereva, uz pomoć i prisustvo članova Slovenačkih kulturnih zajednica i društva. Projekcije filmova su besplatne.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala