- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Preti jedan od najvećih bankrota u istoriji

© REUTERS / ALY SONGEvergrande
Evergrande - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Početak ove nedelje doneo je nastavak sage o kineskom gigantu na tržištu nekretnina „Evergrandeu“ koji dugo balansira na ivici bankrota. Ni posle 30 dana počeka, neki od ofšor vlasnika obveznica nisu primili ugovoreni kupon čime je „Evergrande“ korak bliže formalnom bankrotu, prenosi Rojters.
Prošlog meseca kineskoj grupaciji je na naplatu došlo 82 miliona dolara na ime kamata čije bi nepodmirenje posledično izazvalo „difolt“ 19 milijardi dolara vrednih obveznica i lansiralo „Evergrande“ na vrh kineske neslavne lestvice najvećih bankrota.
Prvi u Kini, ujedno bi bio i drugi najveći bankrot na rastućim tržištima nakon venecuelanske naftne kompanije PDVSA.

Ko je sve propao

Potresi u kineskom sektoru nekretnina protekle godine već su srušili desetak manjih kompanija, a to isto preti „Evergrandeu“, nekada najvećem gigantu na tržištu nekretnina sa više od 1.300 projekata, 163.000 zaposlenih i 300 milijardi dolara duga.
Usporavanje rasta podstaklo je diversifikaciju portfelja u druga poslovanja poput osiguranja, flaširane vode, fudbala i električnih automobila.
Ulagače su proteklih nekoliko meseci umirile poruke kineskih vlasti da se problemi grupe mogu ograničiti što su propratile mere za veću likvidnost bankarskog sektora i planovi kompanije da situaciju pregrmi restrukturiranjem stranih dugova.

„Tržište već ima određena očekivanja o ovom (neplaćanju). Samo je čekalo kada će se to dogoditi. U isto vreme ulagači posmatraju razvoj situacije u „Evergrandeu“ - da li grupa ide u smeru restrukturiranja duga ili plana otplate kreditora“, rekao je Keni Ng, strateg u „Everbright Sun Hung Securities.

„Evergrande je u ponedeljak objavio uspostavljanje odbora za upravljanje rizicima u kojem sede državni zvaničnici kako bi pomogli u „ublažavanju i eliminisanju budućih rizika“.
Objava je došla nakon saopštenja kompanije da kreditori zahtevaju 260 miliona dolara isplate i da „Evergrande“ ne može da garantuje sredstva za otplatu duga.

Podrška vlasti

Uprkos višemesečnoj krizi problemi prezadužene kompanije nisu se prelili na druge sektore u Kini. Analitičari smatraju da je podrška vlasti i činjenica da su tržišta upoznata s razvojem situacije dovela do toga da se problemi verovatno neće osetiti u širem obimu.
Osnovan 1996, „Evergrande“ je uspostavio eru nesputanog zaduživanja i gradnje, ali su taj poslovni model potopile stotine novih pravila napisanih da ograniče manično zaduživanje i omoguće pristupačno stanovanje, preneo je Poslovni dnevnik.
Kompanija Evergrande bila je jedan od najvećih građevinskih investitora u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Kineski gigant zbog dugova rasprodaje imovinu, kupaca nema
Američki dolari, funte, japanski jen, kineski juan evro - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
EKONOMIJA
Valute sve više klize, razlog više nego opasan
Preduzeće BMV u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
EKONOMIJA
Stanje kritično! Šta se dešava u nemačkoj auto-industriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala