- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tri decenije od krova sveta – Zvezda je šampion!

© Foto : FK Crvena zvezdaFudbaleri FK Crvena zvezda osvojili titulu šampiona sveta
Fudbaleri FK Crvena zvezda osvojili titulu šampiona sveta - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Pre tačno 30 godina, Crvena zvezda postala je šampion sveta. Bio je to 8.12.1991. godine kada su crveno-beli pobedili Kolo Kolo rezultatom 3:0 i time se popeli na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.
Šest meseci ranije, Zvezda je postala evropski prvak savladavši Olimpik iz Marseja u čuvenom finalu u Bariju.
Posle 0:0, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a Zvezda je slavila sa 5:3 i time stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.
Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju, igrači su ispisali još jednu stranicu u našoj bogatoj istoriji, savladavši Kolo Kolo 3:0.
Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović.
Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.
Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.
Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru.
Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.
Pobedom u Tokiju Zvezda je napravila najveći uspeh neke od istočnoevropski klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana.
Levandovskog „raznela“ dodela Zlatne lopte: Njegove reči su prazne
Jović i Real bolji od Intera, Liverpul i Atletiko izbacili Milan iz Evrope!
„Građani“ pali u Nemačkoj, Mesi i Mbape odbranili Pariz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala