- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanska vlada slavila Božić dok su ostali sedeli u karantinu? Pojavio se sporni snimak /video/

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBoris Džonson, premijer Velike Britanije
Boris Džonson, premijer Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2021
Pratite nas
Britanska televizija Aj-Ti-Vi njuz objavila je snimak od prošlog decembra, na kojem se stiče utisak da se zvaničnici kabineta britanskog premijera šale na račun održavanja božićne zabave u Dauning stritu 10, samo četiri dana nakon što se taj događaj desio, u trenutku kada su na snazi bile stroge kovid mere u Velikoj Britaniji.
Osoblje kabineta premijera Borisa Džonsona se može čuti na snimku kako se smeje i pominje „sir i vino“, dok je tadašnja portparolka premijera Borisa Džonsona Alegra Straton primetila da „definitivno nije bilo socijalnog distanciranja“, prenosi Rojters.
Snimak od 22. decembra 2020. je, kako navodi Rojters, proba za konferenciju za novinare Dauning strita, koje je Stratonova trebalo da vodi, a osoblje u sali postavlja izmišljena pitanja kako bi joj pomoglo u pripremi.
„Upravo sam video izveštaje na Tviteru da je u petak uveče bila božićna zabava u Dauning Stritu, da li prepoznajete te izveštaje?“, postavlja pitanje jedan od prisutnih, savetnik britanskog premijera Ed Oldfild.
„Otišla sam kući“, odgovara kroz smeh Stratonova, pre nego što se pribere i kaže „sačekaj“, jer izgleda da razmišlja šta bi trebalo da bude njen odgovor.
Posle duže pauze Oldfild pita: „Da li je premijer odobrio božićnu zabavu“, a Stratonova se smeje gledajući u pod, pre nego što upita: „Šta je odgovor?“.
Osoblje tada pokušava da pomogne bivšoj premijerovoj portparolki da formuliše odgovor.
„To nije bila zabava, to je bio sir i vino“, odgovara jedan.
„Da li su sir i vino u redu?“, pita Stratonova.
U tom trenutku član osoblja koji je dao komentar o siru i vinu kao da kaže „Ne...šala“.
Stratonovadodaje: „Bio je to poslovni sastanak“, dok se ponovo smeje.
Ona potom upozorava svoje kolege da je „ovo snimljeno“ i kroz smeh navodi da je „ova izmišljena žurka poslovni sastanak i da nije bilo socijalnog distanciranja“.
Džonson se suočava sa pitanjima i kritikama otkako je londonski list „Miror“ prošle nedelje objavio da je bilo mnogo društvenih okupljanja u Džonsonovom kabinetu u Dauning stritu 10, tokom prošlogodišnjeg Božićnog perioda.
Lider britanske opozicione Laburističke partije Kir Starmer rekao je da je ovaj video uvreda za one koji su poštovali pravila izolacije, kada je to podrazumevalo i da budu odvojeni od svojih porodica za Božić.

„Imali su pravo da očekuju da će i Vlada da uradi isto. Lagati i smejati se tim lažima je sramotno. Premijer sada treba da se izjasni i izvini“, poručio je Starmer u saopštenju.

U govoru pre nego što je Aj-Ti-Vi objavio video, Džonson je rekao da je zadovoljan što Vlada nije kršila ograničenja tokom zatvaranja zbog kovida 19.
„Smernice su poštovane sve vreme. Uverio sam se da su se smernice u svakom trenutku poštovale “, rekao je Džonson za medije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala