Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Više od polovine đaka Vojne Gimnazije u Srbiji su devojčice

© Sputnik / Dejan SimićŽene u Vojsci Srbije
Žene u Vojsci Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su iskreno prihvatili politiku jednakih mogućnosti i koncept rodne ravnopravnosti, kao jedno od svojih strateških opredeljenja i planski sprovode mere za povećanje zastupljenosti žena, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.
Stefanović je, govoreći u Budvi na ministarskom okruglom stolu „Položaj žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu”, podsetio da je vojska u našem društvu tradicionalno bila namenjena muškarcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Ali, sudeći prema podacima koje je izneo Stefanović, stvari su se i te kako promenile.
Prvi put više od polovine upisanih učenika Vojne gimnazije su – učenice. Među kadetima, budućim oficirima, ove godine upisano je 39 odsto žena. Kapetan Ana Perišić postala je prva žena pilot lovačkog aviona.
„Pored toga što je prošla kroz rigorozne kriterijume, a ljudi iz avijacije znaju koliko je teško doći do toga da uopšte budete pilot, a ne pilot lovačkog aviona, ona je pokazala zaista zavidne rezultate i nadmašila mnoge. I uz to ona je majka dvoje male dece“, izjavio je Stefanović.
Medicinski fakultet VMA pohađa skoro 70 odsto kadeta ženskog pola. Na dobrovoljno služenje vojnog roka ove godine upućeno je 16 odsto devojaka, koje će biti regrutovane u profesionalni sastav Vojske Srbije. A kada je već reč o profesionalnom sastavu jedna od najatraktivnijih stvari u karijeri je odlazak u mirovne misije, a ove godine je među mirovnjacima iz Srbije bilo 14 odsto žena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala