- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Veći paritet u radu“: Američka ambasada pokušava da opravda proterivanje ruskih diplomata

© Sputnik / Maksim BlinovAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Odluka SAD da ograniče trajanje službenih putovanja ruskim diplomatama obezbediće jednaku rotaciju zaposlenih i stvoriće veći paritet u radu, saopštila je američka ambasada povodom situacije sa radom diplomatskih predstavništava i mogućim daljim uzajamnim smanjenjem broja ruskih i američkih diplomata.

„Pristup Sjedinjenih Američkih Država stvara veći paritet u radu naših diplomatskih predstavništava, jer će omogućiti rotaciju zaposlenih na jednakoj učestalosti. To će pomoći da se olakša postepeno ponovno uspostavljanje naših ambasada, što je neophodno za stabilnije i predvidljive odnose sa Rusijom“, kaže portparol američke ambasade Džejson Rebholc.

Prema njegovim rečima, američka strana je „pre više od godinu dana“ izvestila Moskvu da ruske diplomate mogu da rade u SAD najduže tri godine. Kako kaže, diplomate koje bi trebalo da odu iz Amerike 2022. godine već su radile u toj zemlji tri godine.
Želim da razjasnim – nije reč o proterivanju. Ruska vlada je bila obaveštena da može da pošalje zamenu zaposlenima u ambasadama koji napuštaju SAD, istakao je portparol.
On je ocenio da su Moskva i Vašington napredovali proteklih dana u pogledu bilateralnih pitanja.
„Nadamo se da ćemo nastaviti da se krećemo u tom pravcu“, dodao je.
Podsetimo, ranije je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov saopštio da će 30. januara Ameriku napustiti grupa od 27 ruskih diplomata, kao i da će još jedna ista takva grupa SAD napustiti 30. juna.
Nakon toga je portparolka Stejt departmenta Džalina Porter izjavila da se ruske diplomate ne proteruju iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i da će Rusija moći da postavi druge diplomate umesto onih koji će morati da napuste zemlju.
S tim u vezi, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je 1. januara da će službenici američke ambasade u Moskvi, koji tamo rade više od tri godine, morati da napuste Rusiju do 31. januara 2022. godine.
Deo kompleksa ruske ambasade  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Ruski ambasador: Vašington namerno izvrće činjenice o proterivanju ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala