- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Strmoglavo pale akcije proizvođača vakcina: Šta to znači za običan svet?

CC0 / Pixabay / Berza
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Udeo proizvođača vakcina pao je na tržištu jer su prvi izveštaji sugerisali da bi infekcije kovida koji su u vezi sa novim sojem nazvan omikron mogle biti manje ozbiljne od prethodnih varijanti.
Dok su akcije „Moderne“ pale za 13,5%, „Biontek“ je pao za 18,7%. „Novavaks“ je pao za 11,6%, a „Fajzer“ koji ima i druge segmente poslovanja, pao je za 5,1%.
Dok su vakcine „Moderne“i „Fajzera“ već lansirane u više zemalja, „Novavaks“ vakcina tek treba da bude odobrena u Sjedinjenim Državama ili Evropi. Dotična vakcina je prošlog meseca odobrena u Indoneziji i na Filipinima.
Iako broj pozitivnih slučajeva omikrona naglo raste u Južnoj Africi, prema nedavnim podacima, većina pacijenata nije ozbiljno bolesna i malo njih zahteva hospitalizaciju.
Odvojeno, američki medicinski savetnik Entoni Fauči rekao je u intervjuu za američki Si-En-En da su signali u vezi sa ozbiljnošću novog soja ohrabrujući. On je rekao da za sada ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti infekcija izazvanih omikronom.
Omikron soj, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi i Bocvani, ima veliki broj mutacija. Neke od ovih mutacija su povezane sa smanjenjem zaštite antitela i većom transmisijom, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).
Do sada je više od 35 zemalja širom sveta prijavilo slučajeve omikrona, ali nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

Optimizam nadjačao strah

Optimizam investitora na Volstritu, podstaknut procenom da rizik od omikrona možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas na berze širom Azije i Pacifika koje su se značajno oporavile od pada u ponedeljak.
Indeks hongkonške berze Hang Seng je porastao za oko dva odsto, vođen rastom cena akcija kazina i nekretninskih kompanija kao i tehnoloških firmi.
Kineski tehnološki konglomerat „Tencent“ je zabeležio rast vrednosti od 2,68 odsto, a „Alibaba“ od 10,38 procenata, nakon što je prethodnog dana zaključio trgovanje s gubitkom od skoro 6,0 posto.
Za berze u kontinentalnoj Kini, međutim, ovo nije bio uspešan dan budući da je indeks Šangaj Kompozit napredovao za samo 0,12 odsto, dok je indeks Šenžen pao za 0,48 procenata.
Nasuprot tome, japanski Nikei 225 je skočio 2,2 odsto, a podindeks Topiks za 2,0 posto. Akcije Softbanke su nadoknadile pad od ponedeljka, kada su potonule za više od 8,0 procenata, ojačavši danas za 8,47 odsto.
U Australiji, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je porastao za skoro 1,0 odsto, a južnokorejski Kospi za 0,48 posto. Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, takođe je u plusu za oko 1,0 procenat.
Industrijski indeks Dau Džons je skočio za skoro 650 poena, zbrisavši gubitke iz prethodne nedelje. Tehnološki Nasdak Kompozit je prešao iz minusa u plus i zaključio trgovanje s dobitkom od 0,9 posto na 15.225,15 poena, a opšti indeks S&P 500 je napredovao za 1,1 odsto na 4.591,67 bodova.
Na robnim berzama su cene nafte ojačale u ponedeljak za gotovo 5,0 procenta jer su strahovanja od omikrona splasnula, a rast su nastavile i danas na azijskom trgovanju.
Na deviznim tržištima, dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, popeo se na 96,224 poena, nastavljajući uspon sa nivoa od 96,1 poena koji je dostigao na prethodnoj sesiji.
Japanski jen je dodatno oslabio prema dolaru u odnosu na ponedeljak i trgovao se po kursu od 113,62 jena za dolar, preneo je Biznis telegraf.
Kovid bolnica u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
RUSIJA
Ruski virusolog: Omikron soj može biti živa vakcina
laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici: Omikron preuzeo deo virusa koji izaziva prehladu?
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
REGION
Šta se o omikronu zna u Hrvatskoj: Otkriven kod osobe koja je preležala koronu i vakcinisala se
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala