Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija dobila saglasnost EU za otvaranje klastera četiri – "Zelena agenda i održiva povezanost"

© REUTERSZastave Eu i Srbije
Zastave Eu i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Zemlje članice EU postigle su saglasnost o otvaranju klastera 4 - "Zelena agenda i održiva povezanost" u pregovorima o članstvu sa Srbijom, potvrđeno je RTS-u u diplomatskim izvorima u Briselu.
Klaster 4 biće otvoren na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 14. decembra u Briselu, nakon sastanka Saveta ministara opštih i evropskih poslova EU.
U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-evropske mreže i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.
Ovu odluku bi trebalo zvanično da usvoje i ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu, 8. decembra, čime će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.
Klaster 4 se odnosi na "zelenu agendu i održivu povezanost", objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene, navodi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala