- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Veliki Šamil: Dubl sa Jeljcinom, Putinov orden, šala koja je potresla Ameriku i večna slava za Rusiju

© Sputnik / Dmitriй DonskoйŠamil Tarpiščev (sleva) i bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin (zdesna)
Šamil Tarpiščev (sleva) i bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin (zdesna) - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Teniska reprezentacija Rusije u nedelju petog decembra osvojila je treću titulu Dejvis kupa (2002, 2006, 2021). U periodu od devetnaest godina u kom su Rusi osvojili tri „Salatare“ smenjivale su se generacije tenisera, s tim što jedna karika sve vreme ista – selektor Šamil Anvjarovič Tarpiščev.
Tarpiščev, rođen 7.3.1948. godine u Moskvi, spada među poslednje trenera starog kova, a njegovu bogatu karijeru obeležile su brojne medalje i trofeji ruskih tenisera.
Profesionalni rad legendarnog trenera satkan je od uspeha, što sovjetskih, što ruskih tenisera, a i sâm može da se pohvali sa pregršt nagrada, ordena i priznanja.
Nesuđeni biolog ljubav je pronašao u sportu u fizičkom vaspitanju koje je kasnije završio i zatim postao doktor nauka.
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaŠamil Tarpiščev – otac ruskog tenisa
Šamil Tarpiščev – otac ruskog tenisa - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Šamil Tarpiščev – otac ruskog tenisa
Kratko se bavio profesionalnim tenisom, a u trenerskim vodama je od 1974. godine.
Tarpiščev se podjednako posvetio muškom i ženskom tenisu u Rusiji, te je pored tri Dejvis kup titule osvojio i četiri Fed kupa (2004, 2005, 2007, 2008).
Apsolutni genije, koji je poznat i kao veliki šaljivdžija, što ga je 2014. koštalo kada se našalio sa sestrama Vilijams zbog čega je kažnjen i suspendovan zbog žestokih reakcija iz Amerike.
Sa 26 godina pristupio je Komunističkoj partiji Sovjetskog saveza, a trenutno je, pored funkcije selektora Dejvis i Fed kupa, predsednik Teniskog saveza Rusije.
Igrao je tenis sa Borisom Jeljcinom, bivšim predsednikom Rusije, koji ga je odlikovao 1994. godine, a zatim je još tri puta primao orden od Jeljcinovog naslednika – Vladimira Putina – 2008, 2017. i 2018. godine. Krenimo redom.

Počeci, karijera, tenis sa Jeljcinom...

Tarpiščev je kao mladić upisao biologiju na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi, ali je posle samo godinu dana odustao i prebacio se na Fakultet za fizičku kulturu.
Uspešno je završio studije, a za to vreme nastupao je i na profesionalnim teniskim turnirima kao član CSKA iz Moskve.
© Sputnik / Vladimir FedorenkoŠamil Tarpiščev (sleva) i bivši ruski teniser Marat Safin (zdesna)
Šamil Tarpiščev (sleva) i bivši ruski teniser Marat Safin (zdesna) - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Šamil Tarpiščev (sleva) i bivši ruski teniser Marat Safin (zdesna)
Ljubav prema fizičkom vaspitanju i tenisu odlučio je da spoji kada je video da ga igranje profesionalnog tenisa ne ispunjava te je 1974. počeo da se trenerskim poslom.
Pod njegovim vođstvom sovjetski teniseri osvojili su 26 zlatnih medalja na Evropskim prvenstvima u periodu od 1974. do 1983, dok su i Dejvis i Fed kup reprezentacije stizale do polufinala u više navrata.
Od 1996. prvi je čovek Kupa Kremlja u Moskvi, najprestižnijeg ženskog VTA turnira u Rusiji, a tokom svih ovih godina imao je i brojne savetodavne funkcije pri Vladi Rusije.
© Sputnik / Dmitriй DonskoйŠamil Tarpiščev (drugi zdesna) i Boris Jeljcin (drugi sleva)
Šamil Tarpiščev (drugi zdesna) i Boris Jeljcin (drugi sleva) - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Šamil Tarpiščev (drugi zdesna) i Boris Jeljcin (drugi sleva)
Tako je, između ostalog, odlikovan 1994. godine od tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina za visoka sportska dostignuća na Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine.
Sa Jeljcinom je imao sjajan odnos, pošto je bivši predsednik Rusije bio veliki ljubitelj tenisa, što je Tarpiščev otkrio i u ovogodišnjem intervjuu Tarasu Barabašu – Sputnjikovom dopisniku.
„Tenis je video kao način da se opusti nakon napornog dana. Rekao mi je da mu se dok igra tenis glava menja i potpuno odmara. Sam Boris Nikolajevič je odbojkaš, majstor sporta. Naravno, ispostavilo se da je prenos veština jednostavan. Servisi u odbojci i tenisu su slični, pa je Boris Nikolajevič odlično servirao. Igrali smo uglavnom dubl i bilo nam je dovoljno lako. Ja sam profesionalac, a on je imao prvi servis – bilo nam je prilično teško da izgubimo. Što se tiče pojedinačnih mečeva, opterećenje je tamo veće, potrebno je više da se krećete, tako da se većina VIP turnira i sada održava u formatu dubla“, rekao je Tarpiščev.
Selektor Rusije ispričao je zanimljivu anegdotu kada je Rusija 2002. godine osvojila Dejvis kup pobedivši Francusku.

„Kada smo osvojili prvi put, sedeo je sa Žakom Širakom (tadašnjim predsednikom Francuske) i propeo se preko ograde kako bi čestitao momcima na terenu kada smo pobedili. Poznavao je tenis. U to vreme mnoge VIP ličnosti su igrale tenis, ali Jeljcin i ja u tandemu nikada nismo izgubili.“

Za Tarpiščeva kažu da je otac ruskog tenisa, ali i generalno sporta u Rusiji, teniska akademija u Kazanju nosi njegovo ime, a 2018. nagrađen je i od današnjeg predsednika Vladimira Putina ordenom za zasluge otadžbini zbog velikog doprinosa razvoju fizičke kulture i sporta, kao i za dugogodišnji savestan rad.
To mu je bio četvrti orden u životu, pošto je prethodno bio odlikovan 1994, 2008. i 2017. godine.
© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin (predsednik Rusije) i Šamil Tarpiščev (predsednik TS Rusije)
Vladimir Putin (predsednik Rusije) i Šamil Tarpiščev (predsednik TS Rusije) - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Vladimir Putin (predsednik Rusije) i Šamil Tarpiščev (predsednik TS Rusije)
Pored pomenutih dostignuća ima još pregršt individualnih nagrada, što ga čini neprikosnovenim ocem ruskog tenisa.
Karijera mu je gotovo bez mrlje, „gotovo“ iz razloga što je 2014. godine suspendovan na godinu dana od strane VTA (WTA).

Suspenzija zbog „braće Vilijams“

Tarpiščev je 2014. godine, zajedno sa proslavljenom Elenom Dementijevom, učestvovao u TV šou i u šali je sestre Vilijams, najpoznatije sestre u svetu tenisa, nazvao – „braćom Vilijams“.
Voditelj emisije nije mogao da se seti sa kim je Marija Šarapova igrala na Olimpijskim igrama, te se Tarpiščev ubacio i rekao: „Braćom Vilijams“.
© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaŠamil Tarpiščev na Olimpijskim igrama u Tokiju
Šamil Tarpiščev na Olimpijskim igrama u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Šamil Tarpiščev na Olimpijskim igrama u Tokiju
Ova izjava loše je protumačena od strane zapadnih medija, pošto je „bratья“ na ruskom rodno neutralna reč jer može da znači i „ekipa, društvo, zajednica“.
Ipak, Tarpiščev se zbog ovakve šale našao na udaru medija, te je ona okaraterisana kao seksistička i rasistička.
„Nisam želeo da uvredim nijednog sportistu svojim rečima“, rekao je Tarpiščev.

„Žao mi je što je ovaj vic izazvao toliku pažnju. Mislim da ovaj incident ne zaslužuje toliku galamu.“

Sestre Vilijams su „izvanredne sportistkinje“ koje „oličavaju snagu i istrajnost“, dodao je Tarpiščev u izjavi za AP.
Legendarni trener suspendovan je od strane VTA na godinu dana, a kažnjen je i sa 25 hiljada dolara zbog komentara u humorističkoj emisiji, na insistiranje američke javnosti i čelnika VTA.
Ova suspenzija bacila je malu mrlju na perfektnu karijeru ovog legendarnog trenera koji je u nedelju u Madridu nastavio da piše istoriju ruskog, ali i svetskog tenisa.
Na istom turniru proslavio je 100. meč kao selektor muškog nacionalnog tima u duelu koji je Danil Medvedev dobio protiv Jan-Lenarda Štrufa, a malo posle toga jubilej je proslavio na najbolji mogući način – trećom titulom čime je potvrdio svoj status najvećeg teniskog autoriteta na svetu.
Ne može se na Rusiju – ni sankcijama
Čajkovski – za šampione! /video/
Medvedev savladao Čilića – „Salatara“ po treći put ide u Moskvu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala