- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Papa užasnut idejom zvaničnika EU o zabrani „Božića“: To su pokušali i nacisti

© AP Photo / Thanassis StavrakisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Papa Franja je, reagujući na preporuku evropskih zvaničnika da se izraz „Božić“ ukine, rekao da su mnoge diktature u istoriji to pokušale da učine.
„Setite se Napoleona: još od tog doba… Setite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspeh“, rekao je papa Franja novinarima prilikom povratka iz Grčke u Vatikan.
On je dodao da Evropska unija mora da se vrati idealima otaca utemeljitelja.
„To su bili ideali jedinstva, veličine, i opreza da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podelom među zemljama i biti uzrok propasti Evropske unije. Evropska unija mora poštovati svaku državu i njen unutrašnji sistem, raznolikost zemalja, a ne da želi da ih učini jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namera, ali tu valja biti na oprezu“, nastavio je, piše hrvatska Informativna katolička agencija (IKA).
„Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena za druge. Suverenost Evropske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I treba budno paziti da ne postane nositelj ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anahronizam“, zaključio je papa.
Papa je rekao i da je spreman da ode u Moskvu na sastanak s patrijarhom Kirilom.

„Spreman sam da odem u Moskvu i razgovaram s bratom“, rekao je papa i dodao da ove nedelje u Rim treba da dođu visoki zvaničnici Ruske pravoslavne crkve kako bi ugovorili mesto i vreme susreta.

IKA navodi da bi mogući odlazak pape Franje u glavni grad Rusije bio prvi odlazak nekog pape u Moskvu.
Podsetimo, Evropska komisija izdala je, pa zatim povukla interni dokument koji je pripremljen s ciljem povećanja svesti o inkluzivnosti u komunikaciji. U tom dokumentu, koji je procurio krajem novembra, stajalo je da ne treba koristiti opšti pojam „božićni praznici“ već „praznici“ i da ne treba pretpostavljati da su svi hrišćani, pa treba izbegavati pojmove koji se jasno vežu uz određenu religiju, pol ili bračni status.
Nemačka, Božić - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Reč „Božić“ zabraniti u EU: Opasna preporuka koja je povučena na doradu
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
DRUŠTVO
Papa Franja se izvinio pravoslavcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala