Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Oglasio se episkop Grigorije: Sa Fon Kramon nije bilo reči o temama u vezi sa SPC

© Sputnik / Radoje PantovićVladika Grigorije
Vladika Grigorije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Eparhija dizeldorfska i nemačka saopštila je da se episkog Grigorije u razgovoru sa nemačkom evroposlanicom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon nije osvrtao na teme u vezi sa SPC.
"Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme", navodi se u saopštenju episkopa Grigorija objavljenom na sajtu te eparhije.
Navodi se da je eparhija dizeldorfska i nemačka u potpunosti saglasna sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem te eparhije u okviru celine pomesne Crkve.
Eparhija dizeldorfska i nemačka je na sajtu obavila, kako navodi, ključni deo saopštenja Informativne službe SPC:
"Srpska pravoslavna crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske pravoslavne crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja”.
Fon Kramonova je juče, na svom Tviter nalogu, objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem, a nakon toga je, u prepisci sa korisnicom te društvene mreže iznela tvrdnju da "Srpska pravoslavna crkva ne postoji".
Ona je to navela u odgovoru na komentar da je Srpska pravoslavna crkva proruska i da bi bilo sjajno da se to promeni.
"Ne postoji 'Srpska pravoslavna crkva'', to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", napisala je Fon Kramon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala