- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o razgovoru Putin-Bajden: Nema mesta emocijama, ključ su nacionalni interesi

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
Pratite nas
Smisao razgovora predsednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, postoji u svakom slučaju, bez obzira na negativne tonove sa američke strane, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Putin će se, dodao je, rukovoditi nacionalnim interesima a ne emocijama.
Kako je najavljeno, dvojica predsednika razgovaraće danas a pretpostavlja se da će glavne teme biti Ukrajina, pomeranje NATO ka granicama Rusije, kao i inicijativa ruskog lidra o garancijama bezbednosti.
„Svakako ima smisla razgovarati. I na tome se bazira diplomatski pogled na svet predsednika Putina. On je spreman za razgovor, ali razgovor mora da bude na bazi uzajamnog uvažavanja i tokom razgovora partneri treba da uzimaju u obzir međusobne interese i zabrinutost. Ne sumnjam da je naš predsednik spreman da stavi do znanja američkom kolegi sve zbog čega je zabrinut, sasluša šta njega brine i da odgovarajuća objašnjenja“, naveo je Peskov.
Kako je dodao, u tom razgovoru Putin se neće rukovoditi emocijama već nacionalnim interesima.
„Mediji objavljuju veliki broj dezinformacija... Vidimo da raste napetost u retorici, ali mi pozivamo da se sačuva trezvenost. Predsednici nikada ne razgovaraju polazeći od emocija već polazeći od svojih nacionalnih interesa“, rekao je Peskov na pitanje novinara o tome da li je pisanje medija o mogućim novim američkim sankcijama protiv Rusije uticalo na raspoloženje Putina pred razgovor s Bajdenom.
Portparol Kremlja je napomenuo da u Moskvi ne očekuju nikakav proboj od ovih razgovora.
„Ne treba očekivati nikakav proboj od tog razgovora. To je jednostavno radi razgovor u teškom periodu. Eskalacija napetosti u Evropi premašuje granice, ona je vanredna i to naravno zahteva da se o tome razgovara na najvišem nivou“, ocenio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala