- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kad imovina penzionog fonda nadmaši ekonomiju države: Kako izgleda najbolji penzioni sistem na svetu

Pratite nas
Islandski penzioni sistem toliko je uspešan u gomilanju štednje budućih penzionera da je nedavno proglašen najboljim u svetu.
Radno aktivni Islanđani moraju da odvajaju najmanje 12 odsto za penzije, ali u većini ugovora o radu penzioni doprinos iznosi 15,5 odsto, od čega poslodavac plaća 11,5 procenata.
Islandski penzioni sistem pretekao je holandski i danski i popeo se na prvo mesto liste „Mercer CFA Global Pension Index“ objavljene u oktobru.
Ova lista uzima u obzir faktore poput „relativno velikodušne“ državne penzije te dobro regulisanog i upravljanog privatnog sistema koji pokriva sve zaposlene.

Veća diversifikacija

Imovina pod upravljanjem penzijskog sistema dvostruko je nadmašila vrednost islandske ekonomije, pa tamošnja vlada razmišlja da fondovima omogući veću diversifikaciju otvaranjem mogućnosti da ulažu u inostrane hartije od vrednosti.
Takav zaokret podstaknuo je centralnu banku da pozove na oprez budući da su strana ulaganja trenutno ograničena na 50 odsto imovine, prenosi Blumberg.
„Sistem je postao vrlo velik“, rekao je tamošnji ministar finansija Bjarni Benediktson ilustrujući da kumulativna štednja doseže 6,4 biliona islandskih kruna (oko 49 milijardi američkih dolara).
„Nema sumnje da ne možemo ograničiti sve investicione prilike na domaće tržište“, dodao je on.
Udruženje penzionih fondova predlaže ukidanje gornje granice za stranu imovinu ili barem dizanje plafona između 60 i 65 odsto.
Island je zavisan od turizma i ranjiv na izmene ekonomskih uzleta i padova. Nakon bankrota „Liman Bradersa“2008. potonuo je bankarski sektor i domaća berza na kojoj je penzioni sistem izgubio više od petine. Budući da se neki od fondova približavaju gornjim ulagačkim granicama, sve su glasniji oni koji traže da se ograničenja ublaže, piše Poslovni.hr.
Guverner centralne banke Asgir Jonson upozorio je da svako povećanje ulaganja u strane hartije od vrednosti mora biti vrlo lagano i usklađeno s domaćom ekonomijom.
Drastična promena mogla bi ugroziti vrednost krune u vreme kada se zemlja suočava s padom broja turista zbog pandemije korone.
„Moramo zaraditi devize koje će fondovi koristiti za ulaganja u inostranstvo prodajom ribe ili drugom vrstom izvoza, poput turizma“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala